16 aprilie 2024, 21:24

Ziua Mondială a Somnului – cum poți să tratezi insomnia și care e cea mai bună poziție de dormit

Datele oferite recent de Societatea Română de Pneumologie arată că aproximativ 35% dintre oameni nu dorm suficient pe timpul nopții, iar 46% dintre aceștia au raportat dificultăți la locul de muncă.

Problema este una serioasă mai ales că specialiștii avertizează că somnul insuficient duce la tulburări psihice și fizice, persoanele în cauză fiind expuse la afecțiuni precum diabet, hipertensiune și boli cronice.

Se spune că un om doarme într-o viață aproximativ 25 de ani, iar fără somn organismul nu rezistă decât maxim 10 zile, acest obicei fiind mult mai important decât mâncatul, fără alimentație corpul rezistând chiar și două săptămâni.

Ce este insomnia și cum putem trata tulburările de somn


Insomnia afectează aproximativ o zecime dintre români, și de multe ori cauzele acestei afecțiuni sunt destul de greu de depistat. Din păcate, insomnia poate duce la o serie de alte probleme, mult mai grave pentru organism. Aceasta este cea mai frecventă tulburare de somn care afectează per total 6-12% din populație și este și cel mai frecvent motiv de prezentare la medic, după durerile fizice.

Specialiștii sunt de părere că această tulburare este mai frecventă la femei și că ele resimt mult mai puternic efectele ei pe parcursul zilei următoare. Deoarece jumătate din cazurile de insomnie sunt asociate cu tulburări psihiatrice, principalul tratament este psihoterapia.

Insomnia poate fi un factor de risc pentru mai multe afecțiuni precum tulburări afective, de anxietate boli cardio-vasculară, scăderea toleranței la glucoză și diabet zaharat de tip doi, obezitatea, disfuncție imună, iar pe fond psihic se pare că această afecțiune se află în strânsă legătură cu abuzul de substanțe și chiar suicid.
Când vine vorba despre tratarea insomniei, pe lângă tratamentul prescris de medic, există și o serie de remedii naturiste care ar putea să fie de ajutor.

Ceaiurile pentru un somn liniștit


Una dintre ele mai utilizate plante pentru a combate insomnia este muşeţelul. Ceaiul de muşeţel ameliorează anxietatea, relaxează muşchii, eliberează tensiunea nervoasă, calmează digestia, elimină stările de iritabilitate. Ceaiul de tei are de asemenea o acţiune relaxantă asupra organismului, așa cum este indicat și ceaiul de levănţica sau valeriana. Levănţica este un calmant al sistemului nervos central, estompează senzaţia de frică şi reduce intensitatea anumitor dureri abdominale. Valeriana, folosită în cantităţi optime, calmează emoţiile puternice, elimină stresul şi frica.
Alte plante pentru ceaiuri: talpa gâştei, urzica moartă, ciuboţica cucului, hamei sau păducel.

Obiceiuri înainte de culcare


Specialişti oferă și câteva sfaturi pentru un somn liniștit. În primul rând, este foarte important să aveți un program fix al orelor de culcare şi trezire; ora optimă pentru a adormi este 22.00, iar somnul trebuie să fie de cel puţin 7 ore.
De asemenea, un dormitor bine aerisit înainte de culcare poate preveni insomniile, la fel și o cină uşoară, relaxantă pentru organism. Atenție! Să nu mâncați înainte de culcare şi să nu consumați cafea sau alcool cu 4 ore înainte de somn.
Aerisiţi bine dormitorul sau camera unde veţi dormi înainte de culcare; aerul curat este foarte important pentru a putea preveni insomniile
Mai este recomandat ca seara să faceți o plimbare de 30-40 de minute care să vă relaxeze, dar încercați să evitați o baie fierbinte după aceea pentru că aceasta ar putea să vă genereze tulburări de somn.
Folosiţi o îmbrăcăminte lejeră pentru somn; hainele strâmte sau incomode nu vă vor lăsa să dormiţi liniştit și de ce nu, apelaţi la câteva şedinţe de masaj de relaxare.

Importanța poziției în care dormim

Pe lângă calitatea și cantitatea somnului, este foarte importantă și poziția de dormit. Experții au analizat care sunt cele mai frecvente poziții de somn și care sunt beneficiile și problemele pentru fiecare în parte

Dormitul pe o parte

Profesorul Jim Horne de la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughboroug afirmă că această poziţie de somn este foarte benefică pentru sistemul gastric, mai precis, poate reduce refluxul gastro-esofagian ce are loc în timpul nopții. Din păcate, această poziție de somn poate adânci ridurile, punând presiune pe cutele din jurul gurii.

Dormitul pe spate

Această poziție este benefică pentru artrită și durerile de articulații însă poate agrava sforăitul. Oamenii care dorm pe spate respiră mai repede decât în oricare altă poziţie, iar ţesuturile din corp rămân neoxigenate. Acest lucru poate accentua problemele respiratorii şi de circulaţie, inclusiv astmul şi bolile inimii.

Dormitul pe burtă

Cea mai bună metodă pentru a scăpa de sforăit este dormitul pe burtă. Totuşi, această poziţie poate provoca măcinarea dinţilor, amorţeală şi durere la mâini.

Dormitul în poziţia fetusului

Pentru cei cu dureri lombare, această poziție este ideală, deoarece curbarea corpului spre interior deschide spatele, reducând presiunea pe discurile coloanei vertebrale şi ajutând la diminuarea durerii.
Totuşi, este important ca gâtul să fie aliniat cu restul corpului. Cu alte cuvinte, asiguraţi-vă că perna nu este nici prea înaltă nici prea joasă, deoarece muşchii şi nervii gâtului pot fi surmenaţi, ducând la dureri de gât şi cap.

Dormitul în poziţia lingurii

Se spune că atingerea fizică dintre parteneri în timpul somnului reduce considerabil stresul. Totuşi, această poziţie poate provoca dureri de spate şi de umeri, în timp ce dormitul pe pieptul sau în braţele partenerului poate provoca dureri ale gâtului.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol