23 august 2023, 13:18

Tu dormi 8 ore pe zi? Explicații pentru insomnia care afectează tot mai mulți români

Somnul este o stare fiziologică caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, inhibarea activității senzoriale, activitate musculară minimă și interacțiuni reduse cu mediul înconjurător.

Somnul se distinge de starea de veghe printr-o capacitate scăzută de a reacționa la stimuli, dar este o stare mai reactivă decât coma, leșinul sau alte tulburări ale conștienței. În timpul somnului are loc o încetinire a funcțiilor vitale (ritmul respirator, ritmul cardiac, funcțiile secretorii).

Somnul este esențial pentru supraviețuire și buna funcționare și se instalează periodic, în funcție de ritmul circadian (ciclul veghe-somn). În timpul somnului pot fi identificate două moduri distincte: somn REM și somn non-REM.

În cadrul somnului REM apar visele, o succesiune de imagini, idei, emoții și senzații ce se nasc involuntar în minte în anumite etape ale somnului.

Oamenii pot suferi de diverse tulburări de somn, inclusiv disomnii, cum ar fi insomnia, hipersomnia, narcolepsia și apneea în somn; parasomnii, cum ar fi somnambulismul și tulburarea comportamentului în somn, cu mișcarea rapidă a ochilor; bruxism; și tulburările de somn ale ritmului circadian.

Utilizarea luminii artificiale a modificat substanțial tiparele de somn ale umanității. Sursele obișnuite de lumină artificială includ ecranele dispozitivelor electronice, cum ar fi smartphone-urile și televizoarele, care emit cantități mari de lumină albastră, o formă de lumină caracteristică perioadei diurne.

Acest lucru perturbă eliberarea hormonului melatonină necesar pentru reglarea ciclului de somn.

Majoritatea oamenilor suferă de lipsă de somn, moderată până la severă.

Mai mult, 71% dintre oameni nu respectă cele opt ore de somn recomandate, iar 75 la sută dintre aceștia se confruntă cu probleme de somn în fiecare săptămână.

”Privarea de somn poate duce la tot felul de stări, de la iritabilitate, furie, incapacitate de concentrare și tremor, după 24 de ore, la iluzii, tulburări accentuate de gândire și interpretarea incorectă a realității, după 72 de ore”, susține S.L dr. Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol