27 aprilie 2024, 1:52

A fost printată prima inimă 3D. Planurile cercetătorilor israelieni

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv au reușit să realizeze prima inimă vascularizată, cu ajutorul unei imprimante 3D, pornind de la materialul biologic și propriile celule ale pacientului. Această descoperire este un pas important în cercetare, deoarece până acum specialiştii au reuşit să creeze cu ajutorul imprimantelor 3D doar ţesuturi simple, fără vase de sânge, menționează Mediafax.

„Aceasta este pentru prima dată când cineva a conceput şi realizat la imprimantă o inimă completă, cu celule, vase de sânge, ventriculi şi camere”, a spus profesorul Tal Dvir, de la Universitatea din Tel Aviv şi Centrul Sagol pentru Biotehnologie regenerativă, coordonator al acestui studiu potrivit aceleiași surse.

Potrivit cercetătorilor, maladiile cardiace se poziționează pe locul întâi într-un tot al cauzelor de deces în SUA, iar, în Israel, pe locul al doilea, după cancer. Mai mult decât atât, se pare că, adesea, singura viabilă pentru tratametul persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă este transplantul. Cu toate acestea, timpul pe care îl petrec așteptând un donator este de multe ori extrem de mare, iar mulți dintre pacienți nu mor astfel, fără a avea o șansă reală de a primi un organ compatibil.

„Această inimă este realizată din celule umane şi materiale biologice specifice pacientului. În tehnica noastră, aceste materiale sunt folosite ca cerneluri biologice, substanţe formate din zahăr şi proteine care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a unor modele de ţesuturi complexe”, a explicat Dvir, potrivit Mediafax.

       

Chiar dacă, în prezent, inima realizată de cercetătorii israelieni este de mărimea celei de iepure, aceștia sunt optimiși și sunt de părere că o inimă umană poate fi obținută folosindu-se aceeiași tehnologie.

Pentru a nu exista nicun fel de incompatibilitate, coordonatorul acestui studiu, Tal Dvir, a mai subliniat și importanța folosirii unui material biologic prelevat direct de la pacient. Următoarea etapă se bazează pe programarea inimii de a funcționa în parametrii normali, comportându-se similar cu cea umană.

Totodată, Dvir este optimist în ceea ce privește longevitatea acestui proiect. Aceasta a mai spus și că se aşteaptă ca această tehnologie să devină una dintre practicile de bază în spitale, în aproximativ 10 ani.

Sursă Foto: 360medical.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol