5 septembrie 2023, 16:20

Acuzații grave: Agricultura este mult mai nocivă decât aviația

Vandana Shiva este cunoscută în lumea întreagă pentru eforturile depuse în combaterea crizei climatice. Ea atrage atenția că aproape 37% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din alimentație.

Numită „Ghandi a cerealelor”, femeia din India, licențiată în domeniul fizicii cuantice, duce o campanie dură la nivel mondial împotriva pesticidelor și îngrășămintelor sintetice.

”Otrava din sistemul nostru de alimentație și din agricultură contribuie mai mult la criza climatică decât zborurile comerciale. Societatea democratică ar trebui să folosească toate pârghiile politice pentru a respecta voința populară.

Nu știu nici măcar o țară în care oamenii să se pronunțe în favoarea pesticidelor, a otravei și a cancerului. Nicio societate nu vrea otravă. Iar ea distruge corpul uman.

Peste 70% dintre bolile cronice sunt urmarea directă a agriculturii hiperindustrializate. Sănătatea este viitorul nostru și ea stă în strânsă legătură cu alimentele pe care le consumăm”, consideră Shiva.

”Agricultura industrializată este responsabilă pentru compromiterea a 75% din solul și sursele de apă potabilă. Otrava folosită în agricultură are nevoie de foarte multă apă.

Facem multe lucruri pe dos. Folosim mai puțin plastic, dar apelăm la mâncarea din ambalaj de plastic. Efectul este la fel de nociv. Trebuie să apelăm la produse locale fiindcă transportul e marea problemă. În ritmul ăsta provocăm o catrastrofă climatică iminentă.

În următoarele deccenii omenirea se va confrunta cu lipsă acută de apă și foamete. Oamenii efectiv nu au alternative la o alimentație toxică. E greșit să spui: nu mănânca asta. Trebuie reformat în totalitate sistemul nostru de alimentația”, a încheiat Shiva, într-un interviu acordat Focus.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol