26 aprilie 2024, 8:07

Andreea Ștefănescu, despre școlile de bune maniere și impactul lor asupra societății INTERVIURILE Editiadedimineata.ro

Bunele maniere fac diferența în societate, iar oamenii care le promovează tind să respecte anumite cutme și culturi, fapt care îi scoate în evidența față de ceilalți.

Andreea Ștefănescu a absolvit trei dintre cele mai prestigioase școli de bune maniere din lume și a investit foarte mult în educația sa, iar asta a determinat-o să preda cursuri de etichetă și bune maniere, conștientizând valoarea acestora.

În cadrul interviului editieidedimineata.ro, Andreea ne-a împărtășit din experiența sa de-a lungul procesului său educațional:

La ce școli de bune maniere ai fost și ce ai învățat acolo?

„Dincolo de școlile făcute, întotdeauna este un drum pe care trebuie să îl parcurgi, devine parte din tine și atunci cred că fiecare pas pornind de la Emirates, probabil și de la cei șapte ani de acasă, întotdeanua au adus câteceva. Școlile oficiale pe care eu le-am făcut sunt English Manner, în Londra, care face parte cumva din Casa Regală a Angliei, unde am fost antrenată ca și trainer de etichetă britanică, sub una din membrele staff-ului Casei Regale din Anglia. După care mi-am luat licența internațională de la Protocol School of Washington, care se baza mai mult pe protocol și etichetă americană, pentru că sunt mari diferențe și toate astea cred că cumva s-au definitivat, în momentul în care am fost două luni în Elveția la ultima școală de finishing, la care și Prințesa Diana a fost, Institutul Villa Pierrefeu. Acolo am stat două luni, am dat 87 de examene scrise din 20 de țări diferite, de la politică la tabuu-ri, la moduri de a cina, de a fi gazdă, de ce cadouri se dau, ce cadouri nu se dau, ce se vorbește, ce nu se vorbește. Înveți foarte mult despre cultură, înveți să servești oamenii, înveți să fii servit, înveți să fii oaspete, înveți să decorezi o casă, înveți să manageriezi o afacere și o casă, ca o lady. Stilurile de a cina nu erau doar limitate la diferențele de care spuneam mai devreme, de la britanic la francez, la american sau continental, dar am învățat în fiecare săptămână diferențele culturale. Cum se cinează în Orientul Mijlociu versus India versus Mexic, cum se cinează cu chop stix în Asia, dar și diferențele dintre China și Japonia. Au fost două luni foarte încărcate, care pentru mine au fost experiența vieții mele”, a menționat aceasta.”

Au existat reguli la școlile pe care le-ai urmat, pe care nu le-ai înțeles sau ți-a fost greu să le aplici într-un fel?

„Și în momentul în care eu predau, le spun oamenilor că este foarte greu să-ți schimbi ceva ce tu ești obișnuit sau obișnuită să faci. Durează 21 de zile să schimbi un comportament, cu adevărat, și pshiologic vorbind. Nimic nu a fost ușor. Eu nu veneam dintr-o casă regală și întotdeauna și sfatul pe care eu îl dau românilor, în momentul în care călătoresc, ca să capete cât mai mult din experiența aceasta a călătoriilor și ca se pote învăța din faptul că eși în țara ta și începi să descoperi alte culturi, este faptul că trebuie să renunțăm la limitările pe care le avem din familie, din societate și din media, pentru că să te duci într-o țară cu oameni din țara ta, cumva înconjurat de bula asta de cultură din țara respectivă, și te duci în altă țară, cumva nu mai absorbi diferențele cu ceilalți oamenii, nu îți mai deschizi mintea, și asta este cel mai greu am observat, să ne deschidem către alte oportunități. Și a fost greu și penytu mine. Să învăț să stau jos, să îmi schimb anumite comportamente pe care le aveam din copilărie, să-mi deschid mintea către toate culturile, nu este niciodată ușor genul acesta de comportament și să emiți probabil ce vedem la ducesele din Anglia, nouă ni se pare totul…, ele fac totul să pară natural. Dar asta nu înseamnă că lor le-a fost ușor sau că și nouă ne este ușor. Și atunci când am avut cursurile de Eleganță pentru femeia Modernă, de fiecare dată văd aceleași lucruri, în momentul în care țin cursul. Orice schimbare de comportament este dificilă la început”.

Cum te-ai decis să îți faci prima școală și cărui public te adresezi?

„M-am decis să fac școala de bune maniere, pentru că eu fac parte din generația de Milenials, știu că oamenii își imaginează o profesoară de etichetă așa ca un fel de Marry Poppins, care vine și îți dă cu rigla peste mâini imediat ce faci o greșeală. Voiam să fiu parte din generația mea și să vorbesc generației mele. Faptul că și eu mă confrunt cu aceleași pribleme, am fost crescută în același stil, cu Cartoon Network și suntem generația care a prins cumva impactul acesta al internetului, pe care părinții noștri nu l-au prins. Am refuzat cumva să las generațiile următoare să crească fără a fi martori la ceea ce înseamnă bunătate, a ceea ce înseamnă feminitate, a cea ce înseamnă bune maniere. Oamenii cred că am început școala în ideea în care văd totul foarte negativ și sumbru, nu mai există bune maniere pe pământul acesta, toată lumea se poartă urât. Departe de mine gândul ăsta! Cred că oamenii cunosc bune maniere, dar din cauza faptului că trăim un timp foarte, foarte alert în viață am devenit din ce în ce mai egoiști. Nu mai avem răbdare, nu mai avem timp să fim atenți cu ceilalți. Nu mai avem timp să spunem „Bună dimineața” în lift, nu mai avem timp să mulțumim omului care ne dă pateul de dimineață și faptul că noi luăm lucrurile astea atât de lejer, nu numai că ne scade calitatea vieții, calitatea relațiilor pe care le avem, dar impactează foarte mult viitorul pe care generațiile viitoare îl au. Pentru că e greu, nu sunt calități înnăscute, iar dacă noi nu le arătăm copii nu au de unde să învețe, ei nu se nasc cu capacitatea de a fi grațioși și de a spune „Bună ziua”, trebuie să învețe din exemplul nostru și nu cred în dorința asta obsesivă a oamenilor profesionali din ziua de astăzi, de a încerca să balanseze viața profesională cu cea personală. Nu cred că se poate. Cred că trbuie să renunțăm la idee, dar ce se poate obține este eficiența vieții personale și eficiența vieții profesionale. Ce vreau eu să spun prin asta? Dacă stai 20 de ore la serviciu, stai 20 de ore la serviciu, fii eficient în relațiile pe care le formezi la muncă, în momentul în care ajungi acasă și dacă stai două ore, fii eficient în modul în care îți construiești relația cu iubita, cu sora, cu copii. Nu sta și pe telefon să îți aduci munca acasă, să nu reușeti să faci pe plac nimănui și să ai o caliate a vieții scăzută. Asta e ce predau. Încerc să le reamintesc oamenilor să respire cumva și să învețe cum să își managerieze relațiile în viața profesională și cea personală, ca să aibă eficiență în ambele”.

Cum ai reușit să combați mitul cum că bunele maniere sunt doar pentru doamenele din înalta societate?

„Probabil că acesta a fost și punctul din care eu am plecat cu School of Manners, pentru că așa se numește școala, este pentru un public internațional, probabil că nu am spus asta. Eu am investit în școlile de bune maniere undeva la peste 100.000 de euro și pentru asta evident că am lucrat foarte mult pe piața privată. Cred că sunt atât de scumpe și atât de limitate, în publicul pe care îl servesc și am vrut să schimb asta. Cred că genul acesta de educație este esențial sănătății societății în care trăim, cred că ar trebui să fie valabil pentru mase și să își dea seama oamenii de nevoia manierelor în viața lor. Citeam de curând, de ce interesul brusc față de ducesele din Anglia. Toți să știm ce fac ducesele, cu ce se îmbracă ducesele, cum merg, cum își cresc copii,  cum trăiesc, cum se logodesc, cum se căsătoresc, cum mănâncă și cum se duc la sală. Și un psiholog a arătat că motivul pentru care există interesul acesta din ce în ce mai intens fașă de viața familiei regale este că oamenii simt nevoia aceasta de întoarcere la niște reguli pe care le avea, în copilărie. Mama ne punea niște reguli și asta ne făcea cumva să trăim viața într-o zonă de comfort, ne conferea un comfort emoțional faptul că noi știam că trebuie să ne ghidăm viața după anumite reguli morale sau de comportament, asta ne făcea pe noi să fim calmi și să știm că suntem protejați de anumite regului din societate. Și asta a demonstrat faptul că oamenii simt nevoia, au început să simtă lipsa anumitor reguli în viața lor și efortul ăsta pe care ți-l conferea stilul de viață pe care ei îl văd momentan în tradițiile familiei regale.

Vă invităm să urmăriți de la minutul 8:00 la minutul 16:00:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol