26 aprilie 2024, 16:41

Carmen Dan, raport după evenimentele din 10 august

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut o conferință de presă la sediul MAI, în care a prezentat raportul cu pricipalele concluzii în urma protestelor de la București.

Carmen Dan și-a început pledoaria prin a-și cere scuze tuturor celor care au avut de suferit: „Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau jandarmi militari”.

Ministrul afirmă că, la protest, agresorii, cunoscuţi ca făcând parte din galeriile de fotbal, i-au folosit pe protestatarii paşnici din primele rânduri ca pe un scut uman. De asemenea, demnitarul a prezentat și cronologia evenimentelor:

Ora 13.55: Operaționalizarea punctului de comandă din Piața Victoriei. La acel moment erau două grupe restrânse de protestatari. Nu a existat nici o intenție de intimidare sau provocare din partea jandarmeriei.

Ora 16.00: La punctul de comandă au venit prefectul Capitalei și un viceprimar al Bucureștiului.

Ora 16.22: Primele manifestări violente, forțarea cordonului de jandarmi și încercări de intrare în curtea Guvernului. Se aruncă cu pietre și sticle de plastic.

Ora 16.53: Primul jandarm rănit și transportat la spital. Raportul arată că deși erau întrunite condițiile pentru intervenție, jandarmii au optat pentru un mod de operare descurajant.

Ora 18.00: Comandantul acțiunii convoacă o scurtă ședință cu șefii de dispozitive. Conform raportului, la ședință participă și un procuror militar. În piață ajung reprezentanți ai galeriilor de fotbal. Protestatarii violenți au folosit oamenii pașnici din primele rânduri ca un scut uman.

Manifestanții pașnici au fost reticenți în a se disocia de elementele ostile. De aceea, oameni pașnici au fost afectați de gazele lacrimogene aruncate spre cei violenți.

Ora 20.00: Comandantul informează prefectul, prefectul dă acordul pentru evacuare.

Ora 21.30: Se conturează un grup violent pe Bd Iancu de Hunedoara, protestatari din galeriile de fotbal. Acțiunea de evacuare nu a reușit din cauza celor pașnici. Au început acțiuni de vandalizare.

Ora 22.02: Ultima somație, li s-a acordat un timp suficient timp să plece.

Ora 22.50: Telefon la 112 semnalează un grup violent în zona unui fast food. În jurul orei 23.01, echipajele de poliție ajunse acolo anunță că nu sunt violențe.  Nu se pot întoarce pentru că sunt blocate de protestatari. La solicitarea Poliției sunt trimise trupe de jandarmi. Acesta e momentul când doi jandarmi sunt izolați și răniți.

Ora 23.10: Comandantul operațiunii comandă evacuarea pieței. La acel moment, o armă de foc fusese sustrasă.

Au existat interacțiuni violente între jandarmi și manifestanți.

Ora 1.15: Ordinea publică a fost restabilită.

În legătură cu gazele lacrimogene, acestea sunt omologate și au certificate de conformitate, confirmate deja de Parchet.

Nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească obiecte contondente la proteste.

70 persoane transportate la spital, din care 14 jandarmi. 9 spitalizate, 3 jandarmi.

Cei care acuză acum desfășurarea evenimentele trebuie să accepte că violențele unor manifestanți au dus la pierderea caracterului pașnic al manifestării.

 

În ceea ce privește substanțele chimice folosite de către jandarmi, ministrul a declarat că acestea sunt omologate, lucru pe care l-a afirmat și Raed Arafat: „În legătură cu folosirea gazelor lacrimogene, raportul cuprinde tipurile de substanţe iritant lacrimogene folosite, respectiv cele de tip OC şi CS. Aceste substanţe sunt omologate, distribuite de fabricanţi autorizaţi şi au certificate de conformitate, aceste aspecte fiind confirmate deja de către Parchet. Substanţele de acest tip sunt utilizate şi de alte forţe de ordine din lume. Dacă Jandarmeria are o Lege care prevede dreptul de a utiliza substanţe iritant-lacrimogene şi echipamentul de intervenţie din dotare, nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească pietre, bări metalice sau alte obiecte contondente în timpul unui protest”.

 

Carmen Dan a precizat că au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care 3 persoane sunt arestate, iar 2 sunt sub control judiciar: „Pentru ce s-a întâmplat în acea seara, până la această dată, au fost deschise 21 de dosare penale, trei dintre acestea cu autor necunoscut. În aceste dosare, sunt cercetate 20 de persoane. Trei persoane au fost arestate, iar două au fost puse sub control judiciar. De asemenea, au fost aplicate 64 de amenzi contravenţionale. Poliţia şi Jandarmeria (…) au lucrat în aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă parchetele civile au avut doar două zile de lucru în care s-au înregistrat aceste dosare – luni şi marţi. De mâine, vom începe şi vom merge la parchetele civile şi cu alte sesizări, informaţii şi date obţinute în aceste zile, în care, la noi, efectiv s-a lucrat serios. Este un proces dificil şi un efort consistent să vizualizezi un volum atât de mare de imagini (…) de filmări în care să surprinzi persoanele violente, ca apoi să le poţi introduce într-un proces de comparare şi identificare, după fotografie şi imagine”.

 

Raportul privind evenimentele din 10 august este clasificat secret de serviciu întrucât unele informaţii din cuprinsul său vizează date pe care MAI le-a solicitat celorlalte instituţii din domeniul securităţii naţionale: „Natura clasificată a documentului este dată de faptul că unele informaţii din cuprinsul acestuia vizează datele pe care MAI le-a solicitat celorlalte instituţii din domeniul securităţii naţionale. Din aceste considerente, unele aspecte nu vor putea fi dezvoltate aici. Conform datelor cuprinse în raport şi care pot fi făcute publice, în pregătirea misiunii din data de 10 august, MAI a solicitat oficial serviciilor de informaţii partenere date privind posibilele riscuri asociate acestui proces. Fluxul informaţional a vizat aspecte generale, fără a avea caracter de noutate pentru economia misiunii şi nu de natură a surprinde aspecte grave care ar fi impus decizii sau acţiuni cu caracter special. După protest, am solicitat aceloraşi instituţii date, informaţii noi sau evaluări privind persoanele sau grupurile de persoane sau entităţile care au generat acte de violenţă în Piaţa Victoriei”.

De asemenea, Carmen Dan, afirmă că MAI va trata echidistant situația: „Urmare a incidentelor petrecute la manifestaţia publică din 10 august, 452 de persoane, dintre care 33 de jandarmi, au necesitat asistenţă medicală la faţa locului. Din totalul persoanelor, 70 au fost transportate la spital, 14 fiind jandarmi, 9 au rămas internate, cel puţin 24 de ore. Dintre cele 9 persoane spitalizate, 3 au fost jandarmi. Asta în condiţiile în care jandarmii au avut mijloace de protecţie proiectate să reziste la diferite tipuri de lovituri. Cei care acuză acum desfăşurarea evenimentelor din 10 august 2018 trebuie să accepte că acţiunile violente ale unora dintre manifestanţi au determinat pierderea caracterului paşnic al adunării publice şi intervenţia forţelor de ordine. Legea se aplică în mod egal jandarmilor, persoanelor violente şi celor care au instigat la astfel de acţiuni. Iar eu vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne va trata în mod echidistant şi fără discriminare această situaţie”.

Deși deputații din opoziție au solicitat audierea lui Carmen Dan în cadrul Comisiei de Apărare, ședința în care se vota acest lucru a fost suspendată din lipsă de cvorum. Ministrul a precizat că este gata oricând să se prezinte în fața comisiei: „Chiar dacă în prezent sunt în desfăşurare o serie de anchete penale, pentru opinia publică aveam datoria să contribuim la aflarea adevărului despre evenimentele din acea seară. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament, Guvernului României sau CSAT, dacă acest lucru îmi va fi solicitat. Şi pentru că s-a vorbit în aceste zile de o eventuală convocare a mea la Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, vă informez că, până în prezent, nu am primit nicio invitaţie oficială în acest sens, dar sunt oricând gata să prezint aceste date în mod integral în faţa membrilor comisiei”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol