1 mai 2024, 12:08

Câteva cifre despre lipsa de mișcare și cum poți să ajungi pe drumul cel bun

Da, poate că v-ați săturat de sfaturile din zona “faceți mișcare”, dar cifrele vorbesc de la sine.

Lipsa mișcării scade dramatic speranța de viață și predispune la dezvoltarea multor afecțiuni cronice.

Concret, cei care nu practică exerciții fizice în timpul liber, au un risc de deces prematur, cu 49% mai mare comparativ cu cei care adoptă un stil de viață activ. În plus, sedentarismul este corelat cu peste 30 de afecțiuni cronice, crescând cu 112% riscul de diabet de tip 2 și cu 147% riscul de afecțiuni cardiovasculare

Mișcarea a devenit o provocare pentru majoritatea oamenilor. Asta pentru că mare parte din timp suntem nevoiți să stăm așezați fie pe scaunul de la birou, fie pe cel al mașinii, fie pe cel de la terasa unde ieșim să socializăm cu prietenii.

Mersul pe jos

Joburile sunt predominant statice, la birou, necesitând puțin spațiu de desfășurare și activitatea fizică e tot mai redusă. Potrivit cercetărilor, ne petrecem mai mult de jumătate din zi așezați. Iar dacă avem un job de birou, stăm pe scaun până la 15 ore pe zi. Când evităm activitățile fizice, chiar și pe cele mai simple, cum ar fi urcatul scărilor sau mersul pe jos, este ca și cum am fi într-o stare de odihnă din punct de vedere al consumului energetic.

Mersul pe jos, sau chiar statul în picioare sunt considerate forme de mișcare și te ajută să arzi calorii.

Studiile au arătat că indivizii care parcurg mai puțin de 1.500 de pași pe zi sau petrec perioade prelungite așezați pe scaun, fără a ajusta concomitent aportul caloric din alimentație, se expun la o creștere semnificativă a rezistenței la insulină, un factor crucial în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Cercetătorii , au analizat impactul exercițiilor moderate aerobice, precum mersul pe jos sau ciclismul ușor, al activităților fizice intense aerobice, cum ar fi alergatul și al exercițiilor de forță cu greutăți. Rezultatele au indicat că o combinație echilibrată a acestor tipuri de exerciții a avut cel mai semnificativ efect în reducerea riscului de deces.

Mai exact, aproximativ 75 de minute de activitate aerobă moderată, alături de peste 150 de minute de exerciții aerobice intense, pe saptamana, împreună cu cel puțin două sesiuni de antrenament de forță, in aceeasi perioada de timp, au fost asociate cu un risc mai scăzut de deces din orice cauză.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol