19 mai 2024, 21:52

Cauzele transpirației nocturne. Ce-i de făcut?

Transpirația este metoda prin care corpul își reglează temperatura. Atunci când ești într-o saună sau exersezi intens, corpul începe să transpire. Cu toate acestea, însă, transpirațiile nocturne pot fi total diferite, acestea apărând fără cauze clare cum ar fi efortul fizic sau caldura ridicată. Din cauza disconfortului produs, sudorile nocturne pot avea un efect negativ atât asupra persoanei afectate cât și asupra partenerului, fiind necesară schimbarea hainelor și a lenjeriei de pat. De cele mai multe ori, nădușelile nocturne nu reprezintă un simptom grav, iar, în cazul persoanelor de gen feminin, acestea pot fi frecvente în timpul menopauzei.

4 cauze ale transpirațiilor nocturne

Transpirațiile nocturne pot avea numeroase cauze. Consumul anumitor substanțe, infecțiile, cancerul, bolile autoimune sau cardiovasculare și tulburările neurologice pot influența, mai mult sau mai puțin, apariția sudorilor. În timp ce remediile pentru unele dintre aceste cauze sunt relativ ușor de realizat, pentru multe dintre ele însă, tratamentul trebuie să fie recomandat de un medic specialist și respectat cu strictețe.

Menopauza

Atât încetarea menstruației cât și schimbările semnificative ale producției de estrogen și progesteron pot produce bufeuri și transpirații nocturne. Chiar dacă aceste bufeuri sunt caracteristice menopauzei, ele pot apărea încă din perioada de perimenopauză și pot continua și atunci când femeia este la postmenopauză. De obicei, aceste episoade pot dura câteva minute și pot apărea de mai multe ori pe zi inclusiv noaptea, ceea ce poate duce la transpirații nocturne. Pentru a reduce probabilitatea apariției lor, ai grijă și:

Evită mecanismele declanșatoare, acum ar fi alcoolul, alimentele picante, cafeaua sau fumatul;

 Menține o temperatură scăzută în dormitor;

 Poartă lenjerie de noapte ușoară, creată dintr-un material care permite pielii să respire;

Fă schimbări ale stilului de viață cum ar fi pierderea în greutate și limitarea stresului.

Probleme hormonale

Nădușelile nocturne sunt asociate, adesea, cu unele schimbări intervenite la sistemul endocrin, întrucât acesta controlează nivelul hormonilor în organism. Printre problemele hormonale care pot cauza acest tip de transpirații se numără:

 Hipertiroidismul;

 Diabetul și nivelul crescut de glucoză în sânge;

 Un nivel anormal al hormonilor sexuali.

Și zona creierului care se ocupă cu reglarea temperaturii corpului este implicată și în sistemul endocrin, ceea ce înseamnă că anumite afecțiuni ale acestei zone ar putea reprezenta și ele un factor de apariție a modificarilor hormonale și a transpirațiilor nocturne. Tratarea cauzei principale, conform recomandărilor medicului specialist, poate avea un efect benefic și asupra transpirațiilor nocturne.

Medicamentele administrate

Anumite medicamente-antidepresivele, antiretroviralele, medicamentele pentru hipertensiune sau pentru terapia hormonală-au fost asociate cu apariția transpirațiilor nocturne. Pe lângă acestea, antipireticele sau medicamentele menite să scadă febra pot cauza și ele acest tip de transpirații, în anumite cazuri. Dacă ai început să transpiri noaptea, odată cu începerea unui medicament nou sau, pur și simplu, consideri că acestea ar fi cauzate de tratamentul curent, atunci discută cu medicul tău de familie. Este posibil ca acesta să îți poată înlocui medicamentul cu altul asemănător.

Infecții

Multe infecții sunt asociate cu transpirațiile nocturne, fiindcă declanșează, deseori, supraîncălzirea corpului și febră. Tuberculoza reprezintă infecția cea mai des asociată cu acest tip de sudori. Cu toate acestea, însă, infecțiile fungice și bacteriene, cum ar fi endocardita sau osteomielita, anumite abcese și infectarea cu HIV, pot cauza și ele apariția transpirațiilor nocturne. Dacă transpirațiile nocturne sunt cauzate de o infecție, atunci este recomandat un consult medical specializat care poate trata afecțiunea principală. Odată cu tratarea cauzei, există posibilitatea ca transpirațiile nocturne să se amelioreze.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol