Cei mai mulţi dintre noi suntem familiarizaţi cu dieta mediteraneană care are la bază fructe, legume, cereale integrale, nuci şi ulei de măsline, însă cea nordică aduce numeroase beneficii sănătății care sunt mai puțin cunoscute.
Dieta nordică are la bază alimentele tradiţionale din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. La fel ca şi regimul alimentar mediteranean şi dieta nordică a fost asociată cu reducerea riscurilor de boli cardiovasculare şi a diabetului de tip II. Potrivit adevarul.ro, dieta nordică ar putea fi utilă şi în cazul celor care doresc să scape de kilogramele în plus.
Alimentele care compun dieta nordică sunt specificate în piramida nutriţiei din Marea Baltică creată de Asociaţia finlandeză a inimii, Asociaţia finlandeză a diabetului zaharat şi de Universitatea din Finlanda de Est. Aceasta include fructe de pădure, peşti graşi precum heringul, macroul şi somonul, peşti albi – codul, eglefinul, un peşte marin care trăieşte în ape reci, halibutul; leguminoase, legume, precum varza şi rădăcinoasele, cerealele integrale, inclusiv orz, ovăz şi secară.
Iată în ce constă o masă obișnuită!
Micul dejun include, în general, fructe uscate, fructe de pădure şi produse lactate fermentate. În timpul iernii, micul dejun s-ar putea compune din terci de ovăz.
Prânzul este în general uşor şi include pâine de secară, salate, produse fermentate, murături, hering şi ouă. Un loc generos ocupă legumele, în special rădăcinoasele, inclusiv ciupercile şi alte bunătăţi pe care le găsim în pădure, mai ales toamna, a explicat Flore. Primăvara, prânzul se poate compune din sparanghel, mazăre verde, rubarbă, ierburi sălbatice şi fructe proaspete.
Cina se bazează pe peşte sau mici cantităţi de carne provenind din surse naturale sau de la animale vânate în sălbăticie. Ca şi la prânz, legumele ocupă un loc important. Pasta de umami –din alge şi peşte – poate fi utilizată pentru asezonarea alimentelor şi a da savoare preparatelor.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol