25 aprilie 2024, 13:18

Ce este glutenul și care sunt beneficiile consumului acestuia

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găsește în cereale ( grâu, orz, secară etc). De obicei, este folosită în panificație ca aditiv deoarece glutenul se „ține” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie și ajută la creșterea produselor de panificație. Este ceea ce face aluatul elastic, pufos și frumos crescut. Glutenul mai poate fi găsit și în paste, bere, medicamente, pasta de dinți, înghețată, maioneza din comerț, mezeluri.

Consumul de gluten este un subiect devenit controversat de când sunt din ce în ce mai multe persoane care suferă de boala celiacă (alergie la gluten), motiv pentru care a apărut și dieta non-gluten (agreată și de persoane care nu suferă de această intoleranță).

Într-un studiu realizat pe un număr de persoane sănătoase care nu mai consumă gluten, s-a constatat că o parte se simt mult mai bine când respectă această dietă, respectiv nu mai sunt la fel de balonați, au mai multă energie, iar celelalte persoane care nu suferă de boala celiacă au în continuare nevoie de gluten pentru un aport energic. Astfel, se pare că acele persoane care se simt mai bine ținând dieta fără gluten prezintă o intoleranță la proteina cerealelor.

sursa: fitness-nutritie.ro

Care sunt beneficiile glutenului?

1) Glutenul reduce riscul expunerii la intoxicații cu metale grele. Orezul și peștele sunt alimente consumate cu preponderență în dieta fără gluten, dar acestea conțin metale grele precum arsenic, mercur, cadmiu, plumb. În urma unei test, făcut pe 11 353 de persoane, dintre care 55 sufereau de boala celiacă, s-a descoperit că la persoanele care nu consumau gluten, nivelul metalelor grele din sânge era mai crescut decât în rândul persoanelor care consumau.

2) Glutenul scade riscul îmbolnăvirii de diabet de tip 2. Oameni de știință au prezentat la American Heart Association în martie 2017 un studiu efectuat pe aproape 200 000 subiecți care au ținut dietă în ultimii 30 ani. În urma acestui studiu s-a constatat că cei care au mâncat mai mult gluten au prezentat un risc mai scăzut al diabetului de tip 2, față de cei care nu au mâncat de loc (fie ei bolnavi de boala celiacă, sau nu).

sursa: huffingtonpost.com

3) Glutenul scade probabilitatea îmbolnăvirilor de boli de inimă. Cercetătorii de la Harvard school of Public Health au analizat aproape 100 000 de oameni timp de 25 de ani și au descoperit peste 6000 de cazuri de bolnavi de inimă. Persoanele care consumau gluten au avut o rată mai mică de îmbolnăvire decât cei care nu consumau. În concluzie, promovarea dietei fără gluten pentru a preveni bolile de inimă, dacă persoanele nu suferă de boala celiacă, nu este recomandata.

4) Glutenul reduce riscul de cancer colorectal. În octombrie 2015  un grup de cercetători de la World Health Organization au anunțat că au descoperit carnea roșie procesata (bacon, mezeluri) ca fiind încadrată în clasa 1  de risc cancerigen. Într-o analiză aprofundată s-au confirmat aceste descoperiri, iar în raportul aceluiași studiu s-a notat că cerealele care conțin gluten reduc riscul cancerului de colon. Deja știm de ani buni, că dieta cu fibre previne îmbolnăvirea și grâul întreg este o sursă excelentă de fibre.

sursa: news.softpedia.com

S-a constatat  că persoanele care țin dietă fără gluten consumă mai multe calorii, proteine, grăsimi și uneori și zahăr.

În concluzie, nu trebuie să consumăm nimic în exces și nici să nu ne privăm de la anumite alimente dacă nu suferim de vreo afecțiune. Vă recomand să beți suficiente lichide, să aveți o dietă echilibrată și nu în ultimul rând să vă odihniti.

Antonia Iordan (foto) este nutriționist. A terminat un master de nutriție și remodelare corporală, iar după ce a devenit mamă – în urmă cu 4 ani – a pus mai bine în practică cele învățate în facultate. De 10 ani își conduce propriul business.

 

[Sursa imagine: foodimentary.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol