8 mai 2024, 4:39

Ce este și cum funcționează „Brățara Vieții”

O brăţară ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte pentru persoanele singure, cu probleme medicale. Dacă se simt rău, apasă un buton pe brăţară şi pot cere ajutor. Este un fel de buton de panică, dacă vreți. Dacă acesta este apăsat telefonul mobil asociat sunã automat serviciul nonstop de telemonitorizare de la Centrul Caraiman. Cinci medici și opt ambulanțe pot interveni din acel centru.

Un astfel de sistem de Telemedicină este folosit acum în București. Sunt mulți bătrâni care se sting în case și sunt găsiți după mult timp, fiindcă nu mai reuşesc să cheme medicii.

Alertă

La primirea alertei, specialiștii centrului urmeazã un protocol de intervenție, iar dacã este cazul, sunã la 112 și trimit și fișa medicalã a omului.

Medicii au la îndemânã și un istoric medical al pacienților, cu date despre tratamentele pe care le urmeazã astfel încât sã reacționeze mai prompt și mai eficient. Sunt înscrise în sistem și persoane de 30 – 40 de ani cu diverse afecțiuni medicale care se simt mai în siguranțã cã pot primi rapid ajutor.

“ În funcție de ceea ce ne relateazã pacientul, fie putem da o indicație telefonicã – poate pacientul ne întreabã cum sã-și ia medicamentele sau dacã e cazul sã schimbe doză sau poate simte nevoia sã stea de vorbã cu cineva la telefon. Dacã relateazã ceva în schimbarea stãrii de sãnãtate în sensul agravãrii sau cã a cãzut la domiciliu sau are nevoie de un alt tip de ajutor, în funcție de protocol intervenim”, explică dr Iuliana Baltea, director adjunct, Centrul Multifuncțional Caraiman.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, București, spune că acesta este un sistem standard în Occident. “Avem experiența cu oameni în vârstã care au alunecat în baie, au cãzut și au rãmas așa ore și ore. Îi gãsim decedați dupã zile sau sãptãmâni. Fiecare persoanã care are nevoie de brãțarã o sã primeascã brãțara”, spune ea.

Primãria are disponibile, pentru cei din sectorul 1, trei mii de brãțãri, cumpãrate înainte de pandemie. Doar 150 sunt acum folosite.

Brãțara vieții este gratuitã pentru cei cu domiciliul în sectorul 1 care au venituri sub 2.500 de lei ori sunt persoane vulnerabile. Pentru ceilalți este o coplatã modicã de 10 sau 20 de lei lunar, în funcție de venit. Și fundația Crucea Alb-Galbenã oferã astfel de brãțãri.

Sursa – Știrile TVR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol