1 mai 2024, 3:21

Ce să mănânci pentru o viață sustenabilă

Industria alimentară globală se remarcă drept unul dintre cele mai risipitoare lanțuri de aprovizionare create de om din perspectivă ecologică, consumând cantități uriașe de apă, pământ și alte resurse.

Atingerea sustenabilității alimentare este un obiectiv dificil, dar realizabil, prin alegerea alimentelor produse în mod etic, care respectă mediul înconjurător.

Un exemplu excelent este alegerea fasolei în locul cărnii sau al produselor lactate, deoarece fasolea poate fi produsă în mod sustenabil. Lintea, de exemplu, are nevoie de o cantitate minimă de apă pentru a fi produsă, oferind în același timp o cantitate substanțială de proteine. În plus, acestea contribuie la sănătatea solului, făcându-l mai propice pentru creșterea altor culturi, iar prețul produselor este accesibil.

O listă de alimente sustenabile este incompletă fără legume și fructe. Totuși, este necesar să alegem înțelept.

Alegerea variantei ecologice reduce semnificativ utilizarea pesticidelor în sol.

În plus, dați întâietate produselor locale, cu o amprentă de carbon mai mică în comparație cu alternativele exotice.

Ciupercile sunt o alegere excelentă pentru consumatorii preocupați de mediu, datorită amprentei energetice reduse.

Producția unui kilogram de ciuperci necesită doar 1 kilowatt-oră (kwh) de energie electrică – echivalentul energiei necesare pentru funcționarea unui aparat de cafea o oră în fiecare zi.

Sursa: Nauka.bg, Bulgaria


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol