Noi le spunem (sau le spuneam) “romane polițiste”, dar treptat-treptat s-a încetățenit și denumirea vestică de “mistery” (de la mistery books) sau, mai rar, cărți de mister. Sau “crime” (din engleză).
Genurile mister/crime se numără printre cele mai populare tipuri de romane disponibile. Cititorii iubesc o poveste scrisă cu măiestrie care prezintă fapte, motive și detalii despre cazuri de crimă și alte infracțiuni. Aceste cărți nu numai că oferă intrigi palpitante și pline de suspans, dar le oferă cititorilor șansa de a se implica în propria lor muncă de detectiv, în timp ce încearcă să pună cap la cap indiciile.
De la clasicele whodunits (“cine e criminalul”) până la thrillerele psihologice, aceste povești vă vor ține cu sufletul la gură până la ultima pagină.
Fascinația familiei disfuncționale
Fie că este sau nu adevărat că „fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”, așa cum a scris Tolstoi, mizeria domestică a altora pare să fie o sursă constantă de interes. Ce se ascunde în spatele fascinației publicului față de traumele familiale, mai ales atunci când acestea devin… mortale? Și cu ce angoase sau dorințe ascunse se confruntă sau exorcizează oamenii atunci când consumă aceste povești de haos și crimă?
Interesul pentru podcasturi, seriale și documentare despre crime adevărate nu este ceva nou. Apetitul publicului pentru portrete ușor accesibile ale crimelor din viața reală se întinde până în primele zile ale tiparului, când acestea erau reambalate și vândute sub formă de balade, tragedii domestice și broșuri de un penny.
Poate că fascinația continuă cu familiile disfuncționale și destrămate se bazează pe conștientizarea reconfortantă că, oricât de tulburi ar fi familiile noastre, nu am întreprins acțiuni violente împotriva lor. Sau poate că atracția constă în ideea că oricare dintre noi ar putea fi, de fapt, capabil de astfel de lucruri.Cine știe?
„Nu încercați asta acasă!”
Poveștile cu crime nu vin însoțite de avertismentul „nu încercați asta acasă”, deși, poate, ar trebui! Unul din opt fani ai “crimelor adevărate” crede că ar putea reuși să reușească să jefuiască o bancă după ce ar fi învățat sfaturi din filme și de la televizor.
Un sondaj realizat pe 2.000 de adulți, în Statele Unite, care apreciază genul relevă faptul că aceste persoane urmăresc în medie 20 de ore pe lună de emisiuni TV despre încălcări ale legii, fictive sau reale. În consecință, trei din 10 respondenți cred că ar putea rezolva un jaf cu ajutorul cunoștințelor dobândite pe canapea! Aproape șase din 10 respondenți (59%) se bucură de vizionarea genului polițist ca o formă de evadare din viața de zi cu zi, iar 39% apreciază să vadă cum oamenii încearcă să se păcălească unii pe alții. Mai mult, 71% consideră că unele evenimente criminale adevărate sunt mai nebunești și mai incredibile decât poveștile de ficțiune.
Fascinația față de o crimă bine făcută
Această cercetare sugerează că popularitatea emisiunilor polițiste nu este determinată doar de divertisment, ci și de fascinația față de evenimentele criminale din viața reală. Crima și misterul sunt genuri foarte apreciate în cadrul povestirilor narative. Am apelat la sursele noastre pentru a face un clasament al celor mai bune cinci romane polițiste din toate timpurile.
Cele mai bune cărți de mister
-
„Crima din Orient Express” de Agatha Christie (1934)
Imaginația (uneori chiar sălbatică) a Agathei Christie este maestrul incontestabil al genului mister și ar putea domina cu ușurință această listă doar cu cărțile ei. „Crimă în Orient Express” este considerată ca fiind una dintre lucrările ei de top. Esquire se entuziasmează: „Deci, de ce „Crimă în Orient Express?” … Este o crimă misterioasă, o operă nemuritoare de ficțiune polițistă, un mister în camera încuiată, o poveste de intrigă internațională, o clasă de maestru în raționamentul deductiv și o excelentă reamintire a motivelor pentru care Agatha Christie a fost, este și va fi pentru totdeauna regina crimei.”
Books of Brilliance laudă: „Romanele polițiste există de sute de ani. Ceva în legătură cu ele le face greu de lăsat din mână. Dragostea noastră pentru acest gen a dus la multe romane uimitoare, precum și la mulți autori. … Nici o listă de romane polițiste nu este completă fără Agatha Christie. Ea a contribuit la împingerea genului înainte și se poate vedea influența ei asupra multor romane moderne.”
Parade exclamă: „Bineînțeles, regina crimei ar fi în fruntea listei. (Nu că ar fi într-o ordine anume!) Dar care volum al Agathei Christie să alegem?”
Pe Goodreads, diferitele clasamente ale celor mai bune cărți polițiste prezintă mai multe titluri ale ei decât are găuri de gloanțe corpul unui gangster devenit șobolan.
Cu toate acestea, o alegere trebuia făcută iar ea se numește „Crima din Orient Express”, de Hercule Poirot. Soluția crimei este atât de elegantă, atât de simplă și atât de îndrăzneață, încât ne imaginăm că toți ceilalți scriitori de romane polițiste în viață care au citit-o și-au bătut din palme și și-au spus: „De ce nu m-am gândit eu la asta?”.”
-
„Câinele din Baskerville” de Sir Arthur Conan Doyle (1902)
Aici avem ceea ce este adesea considerată cea mai mare dintre numeroasele povestiri ale lui Sherlock Holmes. Un detectiv atât de faimos încât este încă un nume cunoscut, Holmes a fost interpretat (până acum) de nu mai puțin de 75 de actori de prim rang.
Book Riot spune: „La fel ca Agatha Christie, o trecere în revistă a celor mai bune romane polițiste din toate timpurile ar fi incompletă fără a menționa opera lui Sir Arthur Conan Doyle. La urma urmei, Sherlock Holmes este unul dintre cei mai ușor de recunoscut detectivi din cultura pop. Acest roman îi urmărește pe Holmes și pe credinciosul său cronicar, Dr. John Watson, în timp ce investighează apariția unui câine monstruos.”
În această poveste clasică, „Câinele din Baskerville”, genialul duo investighează legenda unei bestii supranaturale. Există oare acest câine de vânătoare – și ar fi putut fi dresat să ucidă?”, se întreabă Book Bub.
Read This Twice elaborează cu emfază: „Intrați în mlaștinile sinistre din Devon, unde o creatură supranaturală bântuie familia Baskerville. Când Sir Charles Baskerville moare subit, doctorul Mortimer crede că este opera unui câine de vânătoare vicios, cu ochi și fălci înflăcărate. Pentru a-l proteja pe moștenitorul lui Charles, Sir Henry, de aceeași soartă, Sherlock Holmes este chemat să investigheze blestemul Baskerville, o moștenire de moarte și haos care a afectat familia timp de secole. Va reuși Holmes să descopere adevărul înainte de a fi prea târziu?”
-
„Șoimul maltez” de Dashiell Hammett (1930)
Pulp noir (da, ceva între Pulp Fiction și film Noir) în cea mai bună formă poate fi găsit în paginile cărții „Șoimul maltez”. Legendarul detectiv Sam Spade se află în centrul acestui celebru mister. Pro Writing Aid comentează: „Sam Spade acceptă o slujbă pentru domnișoara Wonderley pentru a o găsi pe sora ei, care a fugit, dar se trezește implicat într-o vânătoare a Șoimului Maltez încrustat cu bijuterii. Deopotrivă vânător și vânat, Spade trebuie să dea de urma acestei comori pentru care merită să ucizi înainte ca Grasul să îl găsească.”
Nerd Munch detaliază: „Sam Spade crede că a fost angajat să dea de urma surorii domnișoarei Wonderley, care a fugit recent cu un bărbat cu care doamna Wonderley nu este de acord, o treabă destul de simplă. Dar când partenerul lui Spade, Miles Archer, este împușcat în timpul serviciului, o serie de noi mistere încep să se dezvăluie.”
-
„Somnul de veci” de Raymond Chandler (1939)
„The Big Sleep/ Somnul de veci” este un eufemism pentru moarte și îl are ca protagonist pe celebrul soldat Dick Philip Marlowe. Această carte surprinde atracția subgenului mystery noir.
„În „The Big Sleep”, un bogătaș pe moarte îl angajează pe Marlowe să se ocupe de un șantajist care se joacă cu una dintre cele două fiice problematice ale sale. Cazul pare simplu, dar Marlowe se trezește în curând implicat în răpiri, seducție și crime în timp ce încearcă să ducă treaba la bun sfârșit”, spune Esquire.
Parade afirmă: „Nu se poate mai mult decât „The Big Sleep”, romanul polițist pe care revista Time l-a numit unul dintre cele mai bune 100 de romane din toate timpurile… Nu se ferește să abordeze aspectele mai puțin bune ale comerțului cu articole erotice și orgii sau homosexualitatea ilegală de atunci a unui personaj cheie. Veți citi cartea și veți spune: ahhh! Chandler a fost un maestru al atmosferei și al personajelor.”
-
„Diavolul în rochie albastră” de Walter Mosely (1990)
„Diavolul în rochie albastră” este o poveste polițistă care le face cunoștință cititorilor cu celebrul detectiv Easy Rawlins. Acest clasic a fost, de asemenea, adaptat într-un film de mare succes cu Denzel Washington în rolul principal. Esquire susține: „Puține romane au fost atât de frecvent cotate sau celebrate la fel de mult ca „Diavolul în rochie albastră” al lui Mosley, primul și poate cel mai cunoscut roman din seria de romane polițiste „Easy Rawlins”, bestsellerul lui Mosley. Amplasat în Los Angeles la sfârșitul anilor 1940, „Diavolul în rochie albastră” face cunoștință cu Easy Rawlins, un veteran de război de culoare, recent șomer, căruia i se oferă bani frumoși pentru a o localiza pe domnișoara Daphne Monet, o frumoasă blondă despre care se știe că frecventează cluburile de jazz ale negrilor.”
Parade scrie: „Nicio serie nu este mai mare decât cărțile „Easy Rawlins”, lansate în 1990, despre un detectiv particular afro-american și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. Seria are de toate: mistere grozave, un erou mare și complex și – pe măsură ce cărțile se desfășoară și documentează decenii în L.A. – o mare istorie a vieții în America.”
„Acest roman este primul din seria de detectivi hardboiled ‘Easy Rawlins’… Este un mister care îndeamnă la reflecție și care examinează problemele sociale și rasiale din Statele Unite. În 2016, Walter Mosley a fost numit Mare Maestru la Premiile Edgar ale Mystery Writers of America, pentru a recunoaște realizările sale de o viață în cadrul genului mystery”, comentează Book Riot.
Unde găsim cărțile?
Unele volume sunt libere de copyright, de aceea le vom găsi la mai multe edituri din România.
Crima din Orient Expres este de găsit la Editura Litera AICI și AICI.
Pentru Câinele din Baskerville puteți alege Bookzone sau Libris.
Șoimul maltez vine tot de la Bookzone.
De la Nemira vine Somnul de veci, dar volumul poate fi găsit și în anticariate.
Diavolul în rochie albastră nu s-a mai publicat de zece ani, dar mai este de găsit la Cartepedia.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol