26 aprilie 2024, 21:25

Proiect arhitectural și clădire-concept: Chillya, spațiul rural din București

Strada Atlasului este o una liniștită, plină de verdeață, pe undeva aproape de Băneasa. La numărul 3, o poartă și un gard cu litere agățate pe ele îți arată că acolo este un spațiu deosebit.

Deschid poarta și mă întâmpină tăcute două căsuțe, de o parte și de alta a unei mici terase. În spate, o curte cu iarbă și plante, o trambulină elastică, o poartă de mini-fotbal și un grătar. Toate astea sunt semne că am ajuns la Chillya, locul unde poți crea în liniște, în Bucureștiul agitat.

Această chilie urbană nu a fost gândită să înlocuiască o casă sau o cameră de hotel și nu este nici substitut pentru o rulotă. Este un spațiu temporar; pentru iarnă, nu există instalație termică, doar în chilia anexă există o toaletă, dar nu și duș.

Chilia de locuit are spații de depozitare sub dușumea și sursă de curent. Patul se dezvăluie dacă ridici placa principală a dușumelei. Patul este la nivelul solului, ceea ce-ți accentuează impresia că ești în natură. Vara, când este foarte cald, poți dormi cu ușa deschisă, pentru a auzi greierii și cocoșii vecinului de lângă.

Povestea proiectului

Arhitectul Matius Ichim, managing partner la Matius Studio, voia să abordeze și un alt tip de business, care ar fi orientat activitatea studioului către loisirul în natură, către educație, turism off grid. După colaborarea cu Alina Andrieș, partenera lui de viață și de business, a decis să încerce această formulă de tiny house. În doar cinci luni de la decizie, aveau deja un nume și un prim prototip. 

Denumirea conceptului este o combinaţie potrivită dintre expresia „chill out” care înseamnă relaxare, şi „ya” care înseamnă „tu”. Iar poezia urbană a denumirii se îmbină cu poezia clasică: pe laturile mici ale construcției sunt mesh-uri cu două fragmente de poeme de Eminescu și Arghezi, în română și engleză. În plus, literatura este peste tot: dacă stai acolo măcar o zi, este musai să consulți biblioteca locului, formată din cărți donate de vizitatori. 

Seara, grație obiectelor de iluminat, locul se transformă într-un spațiu misterios și confortabil. Poți schimba culorile luminilor după bunul plac și mai poți zăbovi un pic pe terasă, înainte de culcare.

Pentru Matius Ichim, chilia înseamnă locul de relaxare cu familia, de studiu, de întâlnire cu prietenii și uneori cu colaboratori și clienți:

“La momentul schițării și prototiparii sale, Chillya însemna pentru mine evadare. Din mai multe perspective: simțeam visceral nevoia unui spațiu foarte mic, intim, sigur, cât mai departe de orice sursă de zgomot și poluare vizuală. Viața într-un oraș ca Bucureștiul este foarte solicitantă. Tânjeam după câteva zile tihnite, ochii mei visau dealurile verzi din copilărie, copacii încărcați cu fructe, gospodăria bunicii, pierdută între salcâmi, pruni, porumb, tufe de mentă și iarbă prin care alergam desculț”.

Chilia ca spațiu de lucru

Chillya este un loc mic, dar care-ți dă senzația de spațiu deschis, datorită transparenței și formei construcției. Când toate lucrurile personale sunt depozitate, căsuța devine birou. Pui câteva saltele pe jos, îți conectezi laptop-ul la WiFi-ul spațiului și te pui pe lucru! Liniștea te face să te focalizezi mai bine pe ceea ce ai de lucrat și-ți dă impresia că faci echipă cu tine însuți.

Un îndemn, asta este Chillya, în opinia lui Matius.

„Chillya, construită ca un îndemn la relaxare, este un concept contemporan de reconectare a omului cu natura, cu sinele și cu autenticul. În înţelesul etimologic, chilia reprezintă acel spaţiu dedicat monahului, acel adăpost singuratic, săpat sau construit simplu, izolat şi esenţializat, pentru a nu distrage atenţia de la lucrurile cu adevărat importante.”

Deși căsuța este departe de centrul orașului, simți că nu te-ai despărțit total de București. Când m-am întors în oraș însă, mi s-a părut un pic că revin din vacanță, deși am lucrat acolo ca la un birou obișnuit.

Proiectul merge mai departe:

“Cel mai mult ne bucură colaborarea în proiectul We Wilder (WWF), alături de o echipă foarte complexă, frumoasă și vizionară”, mărturisește Matius.

“Chilia pentru sfinți urbani” este la dispoziția tuturor celor care vor să folosească locul pentru a crea, fie că e vorba de munca obișnuită de zi cu zi, fie că vor să aibă la final un produs palpabil – o pictură, o sculptură, o proză scurtă etc. Se adresează:

  • downshifterilor;
  • pasionaților de agricultură;
  • îndrăgostiților indiferent de vârstă;
  • artiștilor;
  • handcrafterilor;
  • celor care sunt în căutarea sinelui și a liniștii interioare;
  • iubitorilor de natură.

Dacă vreți să petreceți o noapte acolo, luați legătura cu Matius! Nu strică să explorați un pic și site-ul studioului, ca să vedeți ce alte minunății au mai creat ei prin București și prin țară. 

Sursa foto: George Hari Popescu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE