17 aprilie 2024, 1:28

Cine te trezește dimineața, alarma sau cafeaua? Date statistice despre România

Câți dintre noi suntem într-o măsură sau alta dependenți de cafea? Aș pune chiar foarte mulți. Dimineața, de ce mai multe ori pregătirea cafelei este unul dintre primele aspecte de care ne preocupăm. Astăzi, 29 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Cafelei, iar în acest context ar trebui să aflăm mai multe despre licoarea ce revitalizează.

Cu toate că efectele benefice sunt multe, nu trebuie să uităm că acestea se aplica atunci când este consumată cu moderație. De altfel, cu toate că ne place să o consumăm dimineața pentru a ne ajuta să ne trezim, se pare că efectele maxime pot fi resimțite dacă o ceașcă de cafea este băută după ora 10:00-11:00.

Legenda din jurul descoperirii cafelei

Una dintre anecdotele ce explică apariția cafelei este legată de zona Etiopiei în secolul al IX-lea. Se pare că niște animale au descoperit efectele fructelor din arbustul de cafea, mai exact caprele pastorului Kaldi. Acesta a observat că după ce caprele mănâncă bobițele roșii, animalele au mai multă energie și nu mai dorm noaptea. Pastorul nu a păstrat secretul doar pentru el și s-a hotărât să-l împărtășească cu călugării de la o mănăstire din apropiere, informează Asociația Națională de Cafea din SUA.

Starețul însă a aruncat boabele în foc, nefiind interesat de povestioara lui Kaldi, doar că în urma prăjirii, mirosul specific și plăcut de cafea l-a făcut pe călugăr să încerce prepararea unei licori. La fel ca în cazul caprelor, efectele cafelei au fost unele energizante, taman bune pentru a-i ajuta pe oamenii mănăstirilor să poată trece mai ușor peste orele lungi de rugăciune neîntreruptă. Zvonul s-a răspândit, iar restul e deja istorie.

Perioada următoare, peninsula Arabică a dezvoltat o creștere a interesului pentru cafea, mai exact în Yemen. Iar până în secolul al XVI-lea, licoarea era deja cunoscută în Persia, Egipt, Siria și Turcia. Vizitele anuale la Mecca ale pelegrinilor au ajutat la diseminarea informației despre „vinul arabic”, așa cum era el numit. În Europa, se pare că până în secolul al XVII-lea, cafeaua deja se răspândise și era destul de populară pe întregul continent.

Sortimentele delicioase de cafea

Probabil una dintre cele mai cunoscute sortimente de boabe de cafea este cea Arabica, existând și aceasta în mai multe variații, contând zona în care a fost cultivată, mai exact solul pe care crește sau schimbările climatice. Cea din Etiopia are un gust mai rafinat și fin, față de cea din Kenya ce are un gust puternic și mai amar. Asemănător este și gustul cafelei arabica din America Latină, numai că de cele mai multe ori, se pot simți nuanțe de alune sau cacao, este prezentat de Cafea.ro.

Un al sortiment este cel Robusta, puțin mai intens din punct de vedere al gradului de cofeină din fiecare boabă. Congo este țara unde este cel mai des întâlnită și este una dintre tipurile preferate de producătorii de cafea solubilă.

Cafeaua Liberica, după cum intuitiv îți transmite și numele, este originară din Liberia și este foarte asemănătoare cu cea Robusta, dar nu atât de comercială.

Un alt sortiment popular de cafea este cea Maragogype, specific prin mărimea boabelor și supranumite „elefantul” boabelor de cafea. Aceasta este o combinație între arabica și liberica, cu o aromă bogată, acră-amăruie, chiar și puțin acidă, foarte potrivită pentru espresso. Aceste boabe cresc în Guatemala, Mexic și Brazilia.

Sunt românii consumatori de cafea?

În urma unui studiu World Research Institute despre consumul de cafea din întreaga lume reiese că România nu este una dintre țările cu consum ridicat. În topul global, țara noastră se află pe locul 49, iar în Uniunea Europeană, ne aflăm pe cel de-al 24-lea loc din cele 28 state, informează Espressocafe.ro. Media fiind de 2,3 kilograme de cafea per român.

În ceea ce privește tipul de cafea consumată, cea mai preparată este cea boabe și măcinată, cu un procent de aproximativ 62%. Și cafeaua solubilă este destul de cumpărată, 37,9% dintre consumatorii de cafea preferând-o pe aceasta.

Fie că preferăm espresso, nesul, cappuccino, americano, latte sau pe cea clasică, la ibric, cu toții putem sărbători astăzi, la o ceașcă de cafea, Ziua Internațională a licorii aromate.

[Sursă imagine: grancolombiatours.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol