24 aprilie 2024, 7:46

După carnea imprimată 3D, acum ciocolata sintetică

IndieBio, un accelerator de biologie sintetică din San Francisco, a reușit să producă ciocolată sintetică, în cadrul unui experiment desfășurat de o echipă de șapte persoane, timp de aproximativ 10 luni.

Oamenii de știință au izolat celule individuale din plantele de cacao și le-au hrănit cu nutrienți. Când echipa a avut cel puțin câteva sute de grame, a tratat masa ca boabe de cacao tipice. Celulele au fost fermentate, prăjite și măcinate. Când se adaugă la prăjituri sau bomboane, rezultatul final are un gust destul de apropiat de cel adevărat, deoarece cea mai mare parte a aromei de cacao provine din modul în care sunt procesate boabele.

Cea mai mare parte din producția de cacao vine din țările ecuatoriale ploioase din Africa și America de Sud și Centrală, iar schimbările climatice încurcă deja randamentul culturilor. Cererea globală de ciocolată continuă să crească, așa că, pentru a ține pasul, fermierii defrișează și mai multe păduri pentru a cultiva cacao. În timp ce prețul mediu pentru o singură tonă de cacao este de 2.600 de dolari, majoritatea fermierilor nu au un trai decent, ceea ce duce la dependența de munca copiilor.


Citește și:
Există hamburger fără carne, de ce nu cafea fără boabe?
KFC va vinde carne vegetală


Pentru a crește celule de cacao în laborator, California Cultured adaugă hormoni vegetali care se găsesc în alimente precum roșiile, cartofii și nucile de cocos. Celulele sunt apoi crescute, maturate și plasate într-un bioreactor, un rezervor mare de oțel cu butoane și supape.

Start-up-ul are încă un drum lung de parcurs pentru a-și transforma viziunea în realitate. Dacă totul funcționează conform planului, va dura aproximativ patru ani pentru a face o tabletă de ciocolată care să convingă. Până acum, compania are doar prototipuri brute de ciocolată cu lapte, care necesită un profil de gust mult mai simplu decât ciocolata neagră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol