29 martie 2024, 17:56

Consumul de cafea fierbinte, posibil factor de risc pentru cancerul esofagian

Tot mai multe cercetări aduc dovezi asupra modului în care riscul de cancer este influențat de factori care țin de dietă, cancerele gastrointestinale fiind cele mai studiate. Cafeaua conține peste 1.000 de compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antifibrotice, cu potențialul de a influența carcinogeneza, printre cei mai studiați fiind kahweol-ul, polifenolii și cofeina.

Însă majoritatea dovezilor provin din studii observaționale, iar problema cu aceste studii este că includ mulți parametri care nu pot fi controlați, ca activitatea fizică, calitatea somnului, ce mănâncă persoana și așa mai departe, comentează raportuldegarda.ro.

Pentru a elimina pe cât posibil zgomotul din jurul relației de cauzalitate, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Cambridge din UK a utilizat randomizarea mendeliană, investigând asocierile cauzale ale consumului de cafea cu o gamă largă de cancere.

Studiul a fost publicat în Clinical Nutrition. Rezultatele sugerează existența unei relații puternice de cauzalitate între consumul de cafea și cancerul esofagian, dar nu și în cazul majorității celorlalte tipuri de cancer incluse, excepție făcând o asociere slabă între consumul de cafea și cancerele ovariene și mielomul multiplu. Mecanismele implicate necesită investigații suplimentare.

12 variante genetice independente au fost implicate în predispoziția către consumul de cafea, iar predicția riscului genetic de apariție a cancerului (22 de cancere clasificate în funcție de localizarea primară) a fost estimat pe baza datelor provenite de la persoane de origine europeană din UK Biobank, alături de 4 analize de tip Genome-wide association studies (GWAS).

În 2016, un grup de lucru științific independent, sub îndrumarea Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) nu a găsit nicio dovadă concludentă pentru efectul carcinogen al consumului de cafea.

Cu toate acestea, consumul de băuturi foarte fierbinți a fost o cauză probabilă a cancerului esofagian, sugerând că temperatura, mai degrabă decât tipul de băutură consumată, să fie cea mai probabilă cauză.

Potențialele mecanisme prin care cafeaua ar putea stimula adițional carcinogeneza esofagiană includ efectele negative ale refluxului gastroesofagian intensificat, despre care se cunoaște că apare odată cu consumul de cafea și poate promova inflamația.

O analiză suplimentară a datelor din actualul studiu a constatat că riscul crescut de cancer esofagian a fost asociat în mod constant cu consumul de cafea la persoanele care preferă, în general, băuturile calde și fierbinți.

În acest grup, profilul similar privind riscul de cancer esofagian între cei care au raportat că beau 1-3 căni de cafea pe zi și cei care au declarat că nu au băut cafea a fost determinat cel mai probabil de consumul de ceai.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol