25 aprilie 2024, 20:04

Consumul în exces de zahăr adăugat are 45 de efecte negative asupra sănătății

Există cel puțin 45 de efecte negative ale consumului ridicat de zahăr adăugat,  susțin specialiștii. Experții recomandă reducerea consumului de zaharuri adăugate în alimente la aproximativ șase lingurițe pe zi și limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână, după o analiză cuprinzătoare ale unor noi dovezi publicată săptămâna aceasta. Aceștia au descoperit asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr și sănătate, inclusiv astm, diabet, obezitate, boli de inimă, depresie, unele tipuri de cancer și deces.
Într-o analiză amplă a 73 de meta-analize – care a inclus 8.601 de studii – consumul ridicat de zahăr adăugat a fost asociat cu riscuri semnificativ mai mari de diabet, gută, obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, cancer, astm, carii, depresie și moarte timpurie, scrie CNN.

Numeroase cercetări au indicat de-a lungul timpului efectele negative ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății, ceea ce a fundamentat recomandările de a limita consumul de zahăr „liber”, sau adăugat, la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic al unei persoane.

Cercetători din China și din Statele Unite spun că, pentru elaborarea unor politici detaliate de restricționare a zahărului, „calitatea dovezilor existente ar trebui să fie evaluată în mod cuprinzător”, potrivit unui studiu publicat miercuri, în revista The BMJ.

Zaharurile libere sunt cele adăugate în timpul procesării alimentelor, în care structura lor celulară a fost fragmentată. Această categorie nu include zaharurile care apar în mod natural în lactate sau fructele și legumele întregi din punct de vedere structural.
Descoperirile – în combinație cu îndrumările existente de la Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului și Institutul American de Cercetare a Cancerului – sugerează că oamenii ar trebui să limiteze aportul de zahăr liber la mai puțin de 25 de grame, sau aproximativ 6 lingurițe, pe zi. Acest zahăr există în 2 ½ biscuiți de ciocolată, 473 ml de punch de fructe și aprox. 1 ½ linguriță de miere.
Autorii recomandă, de asemenea, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție (aproximativ 200 până la 355 ml) pe săptămână. Acesta este echivalentul unei doze sub 355 ml.
„Este nevoie urgentă de o combinație de educație și politici de sănătate publică pe scară largă, la nivel mondial”, se arată în această analiză. Dar există unele schimbări pe care le putem începe pe cont propriu. Citiți etichetele atunci când faceți cumpărături; pâinea, cerealele pentru micul dejun, iaurturile sau condimentele au mult zahăr adăugat.
Optați pentru apă îndulcită cu felii de fructe în loc de băuturi dulci și consumați la desert fructe proaspete sau congelate în loc de prăjituri, biscuiți sau înghețată. Gătitul și coacerea acasă sunt una dintre cele mai bune modalități de a reduce consumul de zahăr.
Un somn de bună calitate în mod regulat ar ajuta, de asemenea. Reducerea treptată vă poate ajuta să vă antrenați papilele gustative să ceară mai puțin zahăr.

Sursa foto: RitaE (pixabay)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol