26 aprilie 2024, 22:51

După un an de pandemie, e din ce în ce mai clar că în aer liber ne e mai bine

La Clearwater Beach, în Florida, primăvara trecută, oamenii s-au înghesuit pe nisip, aparent indiferenți față de noul virus mortal care circula în întreaga lume. Oficialii locali, acuzați că au alimentat o criză de sănătate publică, au închis rapid plajele.

Potrivit multor oameni de știință și experți în sănătate publică, spațiile exterioare care se încălzesc acum sub soarele primăverii ar trebui privite ca paradisuri în lupta împotriva unui virus încăpățânat și a oboselii induse de restricții. Plajele și parcurile devin unele dintre cele mai sigure locuri deoarece sunt tot mai mulți oameni vaccinați și care au avut deja Covid-19.

Dovezi că virusul s-a transmis mai puțin eficient în exterior au apărut la începutul pandemiei, iar această constatare este din ce în ce mai recunoscută în politicile publice. În SUA sunt planificate petreceri de absolvire în aer liber, târguri, iar limitele în privința numărului de persoane cresc. Locurile de joacă și terenurile publice care au fost interzise accesului în primăvara trecută sunt acum în mare parte deschise.

Chiar și așa, îndrumările de sănătate publică în aer liber rămân: stați la distanță, evitați aglomerația și purtați o mască. Într-o revizuire sistematică a studiilor privind transmiterea coronavirusului nou și a altor virusuri respiratorii, s-a constatat că mai puțin de zece la sută dintre cazurile descrise au avut răspândire în aer liber.

Studiile anterioare de urmărire a contactelor au detectat o transmisie mult mai mare a coronavirusului în interior decât în ​​aer liber. Un studiu efectuat în Japonia a constatat că virusul era de aproape 19 ori mai probabil să fie răspândit într-un mediu închis; șase dintre cele șapte cazuri pe care cercetătorii le-au identificat ca foarte intense s-au transmis în interior.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol