20 mai 2024, 8:36

Covidul și oboseala cronică. Sindromul poate fi întâlnit și la cei care au avut o infecție ușoară

Covid-19 ne poate slăbi fizicul și poate duce la o formă neobișnuită de oboseală. Acest lucru a fost documentat de mult timp. Acum, un studiu științific vine să certifice posibila legătură dintre infecția cu virusul SARS-CoV-2 și sindromul oboselii cronice (ME/CFS).

Un grup de cercetători de la Charité – Universitätsmedizin Berlin, Germania, și de la Centrul Max Delbrück pentru Medicină Moleculară (MDC), Germania, a arătat că, chiar și după o formă ușoară de COVID-19, un subgrup de pacienți poate dezvolta simptome care îndeplinesc criteriile pentru diagnosticul de ME/CFS. Descoperirile lor au fost publicate în Nature Communications, scrie IlFattoQuotidiano.

Covidul și oboseala cronică. Suspiciuni

“COVID-19 ar putea declanșa inițial ME/CFS. Suspiciunile au apărut deja în timpul primului val al pandemiei”, spune profesorul Carmen Scheibenbogen, director interimar al Institutului de imunologie medicală de la Charité, în campusul Virchow-Klinikum. De asemenea, Scheibenbogen supervizează activitatea „Charité Fatigue Centre”, care este specializat în diagnosticarea ME/CFS, o afecțiune debilitantă caracterizată prin oboseală fizică severă.

Centrul a primit primele apeluri de ajutor din partea pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în vara anului 2020. De atunci, s-au acumulat dovezi ale unei legături de cauzalitate între COVID-19 și ME/CFS, o boală care cauzează adesea deficiențe fizice severe.

„Cu toate acestea, furnizarea de dovezi științifice pentru a confirma aceste ipoteze a fost departe de a fi o sarcină trivială”, explică Scheibenbogen: „Acest lucru se datorează în parte sărăciei cercetărilor privind ME/CFS și faptului că nu există criterii de diagnostic universal acceptate. Datorită unui proces de diagnosticare extrem de amănunțit și a unei comparații cuprinzătoare cu pacienți care au dezvoltat ME/CFS ca urmare a unor infecții cu COVID-19 fără legătură între ele, am reușit să demonstrăm că COVID-19 poate declanșa ME/CFS”.

Studiu

În cadrul acestui studiu, experții din cadrul echipei „Post-COVID” de la Charité au examinat 42 de persoane care s-au prezentat la centru cu oboseală persistentă și severă la șase luni după infecția cu SARS-CoV-2. Cei mai mulți dintre participanții la studiu nu au putut efectua munci ușoare mai mult de două până la patru ore pe zi; unii dintre ei nu au putut lucra și s-au luptat să aibă grijă de ei înșiși. Doar trei dintre cei 42 de pacienți examinați au avut nevoie de îngrijiri spitalicești în timpul infecției inițiale (acute) cu SARS-CoV-2, dar niciunul nu a avut nevoie de oxigen. Treizeci și doi dintre pacienți s-au încadrat în clasificarea OMS a infecției ușoare cu COVID-19, ceea ce înseamnă că nu au dezvoltat pneumonie, dar au avut totuși simptome destul de severe, inclusiv febră, tuse, dureri musculare și articulare timp de una până la două săptămâni.

Subiecții nu erau vaccinați

Deoarece toate infecțiile participanților au avut loc în timpul primului val al pandemiei, niciunul dintre ei nu fusese vaccinat. La Charité, toți cei afectați au fost examinați de o echipă interdisciplinară formată din neurologi, imunologi, reumatologi, cardiologi, endocrinologi și pneumologi cu mulți ani de experiență în diagnosticarea ME/CFS. Pentru a face o comparație, cercetătorii au examinat apoi 19 persoane de aceeași vârstă și sex care au dezvoltat ME/CFS după o infecție COVID fără legătură.

Cercetătorii au folosit criteriile canadiene de consens pentru a stabili un diagnostic de ME/CFS.

„Pe lângă faptul că a fost dezvoltat științific, acest catalog de criterii s-a dovedit a fi un instrument de diagnosticare fiabil pentru sindromul de oboseală cronică în practica clinică”, explică celălalt co-investigator principal al studiului, Dr. Judith Bellmann-Strobl, care conduce departamentul multidisciplinar de ambulatoriu al Centrului de Cercetare Experimentală și Clinică (ECRC), o unitate gestionată în comun de Charité și MDC. Conform Criteriilor de consens canadiene, aproximativ jumătate dintre pacienții examinați în perioada post-COVID au îndeplinit criteriile de diagnostic pentru ME/CFS. Se speră că aceste noi descoperiri vor ajuta cercetătorii să dezvolte tratamente specifice pentru sindromul post-COVID legat de ME/CFS.

Sursa foto: Pixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol