În urma unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie de Sud din Shenzhen, China și publicat în Global Change Biology s-a constatat că altitudinea maximă la care cresc diverse specii de copaci, din zonele montane, s-a mărit anual.
Pentru realizarea cercetării, oamenii de știință s-au folosit de teledetecție și au cartografiat pădurile de pe cei mai înalți munți, din întreaga lume.
În cadrul monitorizării, care a fost realizată timp de 10 ani, între 2000 și 2010, cercetătorii au urmărit câte un kilometru de pădure din 243 de regiuni montane de pe glob.
În urma analizării imaginilor au observat că, în funcție de zonă și de impactul pe care schimbările climatice îl au asupra sa, copacii au început să crească la altitudini din ce în ce mai mari.
Astfel, schimbările cele mai accentuate au fost observate în zonele tropicale, unde copacii au avansat în altitudine, în medie, cu 3,1 metri anual.
Habitatele diverselor specii sunt deja afectate
The Guardian subliniază că, uneori, motivul pentru care speciile de copaci tind să înceapă să crească spre altitudini mari mari este legat de intervenția umană.
Atunci când terenurile sunt defrișate cu scopul de a fi folosite în alte activități, copacii rămași își schimbă liniile pe care continuă să se dezvolte.
Din acest motiv, în cadrul studiului au fost analizate doar acele păduri aflate la altitudini mari, unde oamenii nu intervin direct. Acest lucru a demonstrat că și copacii sunt sensibili la schimbările climatice.
Până acum, oamenii de știință nu au putut să determine exact care vor fi consecințele acestui proces, în care copacii se deplasează spre altitudini mai mari.
Totuși, au dat asigurări legate de faptul că temperaturile vor crește în continuare, iar concomitent și arborii se vor dezvolta în zone mai înalte.
Extinderea pădurilor va duce la o absorbție mai mare a carbonului din atmosferă, ceea ce va afecta ciclul natural pe care îl are în mod obișnuit.
De asemenea, habitatele diverselor specii care trăiesc în păduri vor fi afectate, întrucât vor fi nevoite să se extindă.
Pe lângă acestea, și habitatele speciilor care trăiesc în zonele înalte vor fi afectate, iar animalele alpine vor puse în pericol de dispariție.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol