27 aprilie 2024, 0:28

Cum se fabrică vaccinul Pfizer/BioNTech. O vizită la fabrica din Marburg

Sas de decontaminare, personal în combinezoane etanșe, încăpere cu atmosferă controlată. Vigilența e cuvântul de ordine în orice clipă pentru angajații laboratorului BioNTech care au început fabricarea prețiosului vaccin contra COVID-19 într-o nouă uzină din Germania.

De afară, aparența clădirii situate la marginea orașului Marburg este nesemnificativă, nu i-ai bănui importanța, notează France 24.

Un miliard de doze pe an

Atmosfera se schimbă de îndată ce intri în fabrica din care trebuie să iasă în cele din urmă un miliard de doze pe an. Acest laborator din Marburg este al doilea loc din Europa unde se fabrică vaccinul dezvoltat de BioNTech împreună cu partenerul său Pfizer.

De când Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a omologat unitatea, săptămâna trecută, activitatea se desfășoară zi și noapte, șapte zile pe săptămână, constată reporterii de la agenția de presă Agence France-Presse (AFP) în urma unei vizite la fața locului.

Multă muncă manuală

Este nevoie de multă muncă manuală și de aproximativ 50.000 de mii de operații pentru a fabrica o cantitate de „acid ribonucleic mesager (ARNm)” suficientă pentru a putea obține 7 sau 8 milioane de doze de vaccin”, explică Valeska Schilling, director de producție.

Ea se simte „extrem de mândră” că ia parte la acest efort științific.

Cu pipeta de sticlă în mână, echipată din cap până în picioare cu un combinezon etanș albastru, o tânără angajată amestecă lichidele colectate într-o pungă sterilă, realizând astfel primul pas din fabricarea acidului ribonucleic mesager (ARNm), tehnologie ce dictează celulelor noastre ce trebuie să producă pentru a combate virusul corona.

O „fotocopie”

Această etapă a „transcrierii in vitro” este „cea mai complicată din punct de vedere tehnologic”, mărturisește doamna Schilling. Nu este o producție în lanț, ci se realizează pe baza unor tehnici avansate.

Directorul de producție compară operațiunea cu „realizarea unei fotocopii a unei cărți”. Enzimele, pornind de la o singură moleculă de ADN fac posibilă generarea a până la 500 de „copii” ale moleculelor de ARNm responsabile cu transmiterea informațiilor necesare.

Aceste instrucțiuni genetice pătrund direct în celulele umane, pe care le programează să producă un antigen împotriva virusului corona…

Cinci-șase zile pentru o încărcătură de vaccin

Este nevoie de una până la două zile pentru fabricarea acidului ribonucleic și de cinci până la șase zile în total pentru o încărcătură de vaccin, care va fi apoi transportată la alte fabrici pentru îmbuteliere, realizată în Belgia și curând și în Frankfurt.

În urma reacției folosite pentru producerea acidului ribonucleic, cei 35 de litri de lichid obținut în bioreactor trebuie purificați: enzimele, precum și ADN-ul utilizate în fabricarea acidului sunt îndepărtate, înainte de o ultimă filtrare pentru a elimina orice reziduu.

A treia și ultima etapă cheie realizată în Marburg: acidul ribonucleic (ARNm) este învelit în lipide pentru a împiedica degradarea și pentru a-i permite să ajungă la celulele țintă.

Ultima etapă este și cea mai lungă. Se efectuează mai multe teste pentru a se asigura de calitatea vaccinului, eficient într-o proporție de aproximativ 95% împotriva Covid-19, potrivit studiilor  clinice.

Premiul Nobel

Primele doze fabricate în Marburg de către cei 400 de angajați ar trebui să fie distribuite la începutul lunii aprilie. BioNTech a anunțat marți, 30 martie, că dorește să producă în acest an până la 2,5 miliarde de doze de vaccin la nivel global, cu 25% mai mult decât era prevăzut inițial.

Împreună cu compania americană Moderna, alianța Pfizer/BioNTech a fost prima care a scos pe piață un vaccin fabricat folosind acidul ribonucleic.

Inovație medicală

Pentru orașul Marburg, găzduirea acestei fabrici a startup-ului german se înscrie într-o lungă istorie de inovație medicală, care a început în 1890, atunci când Emil von Behring a fost laureat cu premiul Nobel pentru medicină, dezvoltând în acest oraș din landul Hesse vaccinul împotriva difteriei.

Fabrica fondată de cuplul Özlem Türeci și Ugur Sahin a fost instalată chiar pe locul fostei companii farmaceutice „Berhingwerke”, tot producătoare de vaccinuri. BioNTech a cumpărat terenul vara trecută de la grupul farmaceutic elvețian Novartis.

Reamenajarea fabricii s-a desfășurat într-un timp record: „e fantastic ce am realizat într-un timp atât de scurt”, constată doamna Schilling.

Și orașul Marburg, unde există un laborator extrem de securizat în care sunt studiate bolile grave și contagioase, a cunoscut teroarea unei epidemii: în 1967 a fost afectat de un agent patogen de tipul Ebola, pe atunci necunoscut și denumit „virusul Marburg”. Endemic în mai multe țări din Africa, nu s-a inventat încă niciun vaccin pentru acest virus.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol