26 aprilie 2024, 18:06

”Distrugătorul universal” își face apariția în Iași. De ce nu-l iubesc specialiștii

O nouă apariție în pădurile din judeţul Iaşi.

Numit „distrugătorul universal“, şacalul auriu, a apărut în România după ce a dispărut lupul.

Un filmuleţ confirmă existenţa acestui animal de talie mijlocie. Specialiştii spun că poate distruge ecosistemele în care apare.

Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră, este invazivă. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezenţă de dorit în habitatele naturale din preajma oraşului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem să poată supravieţui pe termen cât mai lung trebuie să aibă o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa“, a spus prof.dr. Ion Constantin.

Șacalul consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova, arată adevarul.ro.

Ei preferă să îşi petreacă ziua în zone mlăştinoase, pentru a ieşi noaptea la vânat.

Oamenii nu trebuie să își facă probleme dacă se întâlnesc cu șacalul auriu, pentru că nu atacă omul.

Șacal auriu (Canis aureus) filmat în Codrii Iașilor!

Șacalul auriu (Canis aureus) a mai fost semnalat în județul nostru, dar nu au existat materiale atât de certe care să îi confirme prezența. Aici vă prezentam o filmare foarte bună surprinsă, cu multă răbdare, de Ben Brucker și postată în premieră pe grupul nostru Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm. Șacalul a fost semnalat prima dată la noi în Dobrogea în 1929, apoi în alte zone sudice. A avansat, încet, spre nord, și a fost considerat în general invaziv. Fiind un animal oportunist care poate fi atât solitar cât și de haită, face o concurență puternică vulpilor, și poate avea un impact dezastruos asupra speciilor pe care le pradă, inclusiv căprioare și iepuri. Dușman natural al șacalului este lupul (prădător, concurență), o prezență naturală la noi în județ acum 50-60 de ani dar acum exterminat din Codrii Iașilor. Exterminarea lupului a lăsat loc șacalului să se instaleze. Interesant, lupul a fost și el semnalat recent în trecere pe o cameră auto-declanșată a Direcției Silvice Iași într-o iarnă deosebit de rece, cel mai probabil după ce a trecut Prutul în căutarea hranei. Noi în locul șacalului am prefera nativul lup, o prezență discretă și temătoare de om în condiții normale, perfect integrată în ecositemele din zona noastră. Dar lumea e în schimbare, pădurea sub asediu din multe puncte de vedere, și nu știm dacă îl vom mai avea vreodată stabilit la noi în județ, în special cu astfel de oportuniști în preajmă. Dar cine știe? :)Video Ben Brucker, text editat de Mihai Diac folosind diverse informații de pe grupul nostru Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm, în special context despre prezența speciei în țară de la Dl. Petru Cazacu

Gepostet von Codrii Iașilor am Montag, 18. Mai 2020

sursa foto: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE