27 aprilie 2024, 6:21

EXCLUSIV Nebunia adeverințelor medicale la început de an școlar. Răspunsul Ministerului Sănătății

La fiecare început de an școlar, unitățile de învățământ le cer părinților o serie de avize necesare înscrierii copiilor în colectivitate.

Cu taote că Ministerul Sănătății precizează ca singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniţă sau şcoală sunt adeverinţa medicală de la medicul de familie şi avizul epidemiologic, medicii de familie considera această birocrație excesivă drept un abuz..

„Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au stabilit anul trecut printr-un ordin comun documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învăţământ în România. Aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale„, potrivit mediafax.ro.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a declarat pentru romanialibera.ro că solicitările unităţilor de învăţământ pentru efectuarea de analize medicale de către copii reprezintă un abuz.

Profesorii cheamă părinţii să îi informeze cu privire la adeverinţe, minim trei. Părinţii aleargă disperaţi să prindă loc la medicii de familie, să ceară adeverinţe, avize, referate. Noi, medicii de familie, nu mai putem consulta pacienţii pentru că două săptămâni nu facem decât fişe de şcoală, adeverinţe de sport, avize epidemiologice şi chiţante pentru eliberarea lor. Peste tot, aceeaşi ameninţare: nu primim altfel copiii la şcoală“.
Dr. Alexiu mai precizează că: „Nu ştiu ce relevanţă au pentru înscrierea la grădiniţă examenul ginecologic al mamei şi analiza de sifilis a tatălui, dar sunt grădiniţe care cer astfel de absurdităţi! Ar fi mult mai folositor copiilor noştri să înveţe reguli de igienă la şcoli, să aibă în toalete săpun şi hârtie igienică în loc de uniforme înzorzonate, ca să nu mai vorbim de manuale şcolare care să includă o minimă educaţie medicală. Poate, dacă adulţii de acum ar fi căpătat la timpul potrivit informaţii corecte, nu ar mai cere acum, din postura de educator, inspector, profesor nişte hârtii fără valoare!“.

Editiadedimineata.ro a contactat  Ministerul Sănătății în vederea obținerii unui răspuns oficial privind această situație.

  1. La începutul anului școlar, unitățile de învățământ solicită o serie de avize pentru înscrierea în colectivitate. Anumiți medici de familie consideră acest lucru un abuz. În condițiile în care, învățământul este obligatoriu, ce se întâmplă în cazul în care copiii nu duc adeverințele?

Ministerul Sănătății: „Documentele medicale necesare pentru înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învățământ sunt prevăzute de Ordinul comun nr. 1002MS/5057MECS/2015 privind modificarea și completarea Ordinului comun nr. 5298 MECS/1668MS/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de stat și particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistentei medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos :

–          Adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate,

–          Aviz epidemiologic însoțit de fișa de vaccinare.”

       2. Sistemul de învățământ privat se supune aceluiași ordin sau are propriile reguli?

Ministerul Sănătății: „Toate unitățile de învățământ, de stat și particulare, sunt obligate să respecte legislația în vigoare.

3. La ce servesc toate aceste adeverințe? Sunt doar pe termen scurt, pentru înscriere, sau sunt folosite pentru o monitorizare permanentă?

Ministerul Sănătății:Avizele solicitate pentru înscrierea în colectivitate sunt un instrument pentru atestarea stării de sănătate a copiilor la intrarea în colectivitate iar pe parcursul anului școlar, starea acestora este monitorizată de către cadrele medico-sanitare din instituțiile de învățământ.”, este răspunsul Biroul De Presă al Ministerului Sănătății.

           


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol