27 aprilie 2024, 7:18

EXCLUSIV Noul sezon al alergiilor de primăvara. Dr. Diana Deleanu: „Se încearcă reducerea toleranței față de polen, așa numita desensibilizare”

Primăvara este anotimpul în care totul revine la viață și dă o stare de energie tuturor, mai puțin persoanelor care suferă de alergii. Este perioada în care apare rinita alergică, conjunctivita și alte forme de manifestare a alergiilor.

De aceea, Editia de dimineata a luat legătura cu Diana Deleanu, medic alergolog pentru a ne da mai multe detalii:

Ce sunt alergenii?

Sunt niște substanțe, de regulă, proteine în marea majoritate a cazurilor, care se găsesc în mediu și care, în anumite condiții, iau contactul cu organismal uman, fie prin inhalare, cum ar fi praful de casă, polenul, mucegaiurile, fie prin alimentație, cum ar fi alergenele din lapte, ouă, arahide, pește sau prin contact direct la nivelul pielii a mucoaselor, cum este, de exemplu, polenul sau medicamente, uleiuri de plante și care declanșează toate aceste substanțe. Este un răspuns în sistemului imunitar, un răspuns care îmbolnăvește organismul.

Vorbind despre alergiile de primăvară, care sunt cauzele care duc la apariția acestora?

Este o denumire mai demult folosită și la care se refereau alergiile la polen. Polen există în natură în diverse perioade ale anului, începând cu primăvara, polenul de arbori, se continuă în perioada de vară, polenul de iarbă, de graminee, iar în perioada de toamnă există diverse buruieni ca ambrozia. Polenul circulă în aer fiind foarte ușor și prin respirație sau prin contact ia cunoștință cu sistemul imunitar al nostru și determină un răspuns alergic.

Cum se manifestă aceste alergii?

În general, alergiile de primăvară sunt considerate cele care se manifestă ca și rinita alergică, deci afectarea nasului, strănutul, salve cu rinoree sau mâncărimi la nivelul nasului care se pot asocia sau sunt complet independente cu conjunctivita, cu lăcrimare, plurit la nivelul ochilor sau pe piele pot să apară diverse leziuni cu roșeață, edem la zona de contact cu polenul. Pentru anumiți pacienți, formele mai grave sunt crizele de sufocare.

Cum se tratează alergiile?

Tratamentul este individualizat în funcție de pacient și de patologia pe care o manifestă, sunt tratamente care se adresează numai pentru simptome și sunt tratamente care se adresează mecanismului imunologic, deformarea acestor boli, respectiv se încearcă reducerea toleranței față de polen, așa numita desensibilizare, imunoterapia specifică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol