26 aprilie 2024, 16:10

Manifestări la Iași, pentru comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din iunie 1941

Ample manifestări culturale, ştiinţifice şi religioase vor fi organizate la Iaşi, în perioada 28-30 iunie, pentru a comemora 80 de ani de la Pogromul din iunie 1941. Vor participa ambasadorii Israelului, Franţei, Germaniei şi Elveţiei și împuterniciţi ai ambasadelor SUA şi a Marii Britanii.

Vor fi prezenţi:

  • directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian;
  • prim-rabinul României, Rafael Schaffer;
  • fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer.

 

Ziua de  29 iunie este dedicată ceremoniilor de comemorare din cimitirele evreieşti din Iaşi, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos. Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, administraţiei centrale şi locale, ai corpului diplomatic, ai comunităţii evreieşti din Iaşi şi ai societăţii civile vor transmite mesaje şi vor depune coroane în memoria victimelor.

La Cimitirul Evreiesc din Iaşi, va avea loc ceremonia dezvelirii unei plăci omagiale dedicate memoriei lui Abraham Ghiltman, fost preşedinte al Comunităţii Evreilor din Iaşi.

De la ora 18.00, la Casa Muzeelor, din str. Vasile Alecsandri nr. 6, va fi inaugurat Muzeul de istorie a Pogromului de la Iaşi, un proiect realizat de Consiliul Judeţean Iaşi, cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel” şi al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. Ceremonia de inaugurare va fi urmată de un tur ghidat prin muzeu.

Evenimentele dedicate comemorării victimelor Pogromului se vor încheia cu o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Iaşi, în cadrul căreia supravieţuitori ai Pogromului vor primi titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi”:

  • Frances Fletcher
  • Jehuda Evron
  • Moshe Yassur
  • Michael Cernea.

 

În cadrul programului comemorativ va fi, de asemenea, inaugurată expoziţia „80 de ani de la Pogromul de la Iaşi. Drepţi între Popoare”. Expoziţia va fi amplasată în Centrele de cartier ale Primăriei Iaşi din Nicolina, Frumoasa, Alexandru, Păcurari şi Tătăraşi şi va putea fi vizionată începând de marţi, 29 iunie până în luna decembrie. O variantă digitală a expoziţiei va fi publicată şi pe website-ul Institutului „Elie Wiesel”.

Pe 30 iunie, pe scena Ateneului Naţional Iaşi, ieşenii vor putea vedea spectacolul „Nu sunt eu. Maia Morgestern – o bibliografie”.

Ce a fost Pogromul din 1941

Prin coordonare centrală și locală, prin ordine date de la cel mai înalt nivel al mareșalului Ion Antonescu, crime și violențe au precedat arestarea unui mare număr de evrei și detenția lor în curtea Chesturii din Iași, unde, prin maltratare, tortură și asasinare prin împușcare, nu s-a reușit anihilarea întregii mulțimi.

Peste 2.500 de evrei au fost duși la gară și îmbarcați în două trenuri, pentru a fi deportați din Iași. Din aceste trenuri ale morții, care au plecat pe traseele Iași-Călărași și Iași-Podul Iloaiei, au fost descărcate mii de cadavre la destinație.

Alte mii de abuzuri și crime individuale sau colective săvârșite de militari români sau germani, jandarmi, membri ai Mișcării Legionare sau civili, au dus la decimarea membrilor comunității evreiești din Iași. În total, în timpul Pogromului din Iași, au fost uciși peste 13.000 de evrei.


Citește și:
Documentarul „Ieșirea trenurilor din gară” de Radu Jude și Adrian Cioflâncă, în cinematografe (VIDEO)
DOCUMENTAR “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” – Radu Jude


 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol