19 aprilie 2024, 6:49

„În situații de criză, marile caractere ies la suprafață”

Ce concluzii am tras la finele lui 2020? Ce am învățat? La ce ne gândim pentru 2021? Sunt întrebări pe care fiecare dintre noi și le pune.

„Ca țară nu cred că am învățat foarte multe din anul pandemiei”, crede Gelu Duminică, sociolog. “Cei care erau solidari înainte au devenit și mai solidari în 2020, cei care erau conștienți au devenit mai conștienți, cei care credeau în avioane înainte de pandemie cred în avioane și acum. Societatea românească a rămas la fel de polarizată cum era înainte.”

“Nu am învățat prea multe pentru că nici nu am fost ajutați să învățăm. Leadershipul țării a fost la fel de împărțit ca până acum, mă refer la cel politic, civic, religios. Nu s-au așezat la aceeași masă pentru a lua decizii comune. Politicul a fost la fel, ne-a amenințat că dacă nu stăm în casă ne vom număra morții, leadershipul civic a fost fragmentat, iar cel religios a avut propria agendă, ca întotdeauna.”

„În situații de criză, marile caractere ies la suprafață”

“Ce am învățat eu personal?”, spune Gelu Duminică.  “Eu am învățat să mă bucur de lucruri pe care nu le valorizam în aceeași măsură înainte de pandemie: de a mă întâlni cu prietenii, de a-mi vedea familia, de a-i strânge în brațe fără frica de a le da vreo boală. Sunt chestiuni simple, cum ar fi, de pildă, să conștientizezi că ce frumos ar fi să te trezești dimineața și să ai alte griji decât, Doamne ferește, să nu cumva să te îmbolnăvești. Plus conștientizarea faptului că nu suntem nemuritori. Și am mai învățat că în situații de criză marile caractere ies la suprafață și, de asemenea, vor fi tot timpul oameni care se vor hrăni din aceste crize fără să se gândească deloc la consecințe.”

Declarațiile dlui Duminică aparțin proiectului Lumea în schimbare/Hotnews


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol