27 aprilie 2024, 2:09

În urmă cu 120 de ani alți imigranți luau cu asalt Europa: unii veniți tocmai de pe Marte

Cu toții am auzit în ultima vreme vorbindu-se aproape neîncetat despre refugiații veniți în Europa din Orientul Mijlociu, pe fondul conflictelor și războaielor civile din zonă. Dar cum ar fi să te trezești pe cap cu un alt soi de imigranți, mai puțin “umani” și veniți dintr-un loc mult mai îndepărtat, cu intenții nu tocmai pașnice?

Ei bine, exact așa stăteau lucrurile acum aproape 120 de ani, pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, mai precis în anul 1898, într-unul dintre cele mai populare romane din toate timpurile, Războiul Lumilor, scris de britanicul George Wells, ulterior fiind chiar ecranizat la Hollywood.

Coperta ediției din 1960 a romanului Războiul Lumilor (War of the Worlds)
sursa: heavymetal.com

Pe scurt, povestea e cam așa: marțienii, plecați de pe planeta lor natală în nave uriașe, dar a căror lansare este detectată de observatoarele astronomice terestre, invadează Pământul. Mari cât urșii, cu gurile în formă de “V”, cu ochii imenși și cu o mulțime de tentacule, marțienii ajunși pe Pământ, se pun pe treabă și construiesc mașini de luptă uriașe, cu trei picioare, care aruncă raze de lumină în stare să taie și cele mai mari nave de luptă ale pământenilor ca pe niște pachete de unt.

Debarcați în Marea Britanie, marțienii ajung în cele din urmă în Londra, iar populația traversează Canalul Mânecii pentru a fugi din calea lor. În cele din urmă, armata engleză este pur și simplu rasă de pe fața pământului, iar arhipelagul britanic este cucerit complet de invadatorii marțieni.

Specia umană a fost salvată într-un mod neașteptat, în ciuda faptului că marțienii ieșiseră victorioși. Se pare că virușii și bacteriile existente pe Pământ s-au dovedit a fi mortale pentru locuitorii Planetei Roșii.

Lucrarea lui Wells rămâne până în prezent una dintre cele mai importante cărți din categoria pe care o numim astăzi „Science Fiction”. Așa că dacă ai curajul, te provoc să citești acest roman care, deși a fost scris acum 120 ani, împletește neimaginabilul din filmele SF cu suspansul și groaza specifică filmelor horror.

[Sursă imagine: bookstr.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol