26 aprilie 2024, 21:42

Încă un moment istoric pentru cercetare, consemnat la Măgurele. Laserul a ajuns la puterea de 10 petawați pe toată lungimea echipamentului

Sună, la prima vedere, extrem de tehnic, dar practic, pentru cercetare, ce se întâmplă în România, la Măgurele, înseamnă istorie. Proiectul laserului de la Măgurele a început în 2013 şi sistemul a devenit funcţional anul trecut. Între timp, a înregistrat două recorduri, dintre care unul zilele trecute.

Puterea pentru care a fost proiectat

La 19 august, întreg sistemul de laseri din cadrul proiectului de la Măgurele a atins puterea de 10 petawați, pentru care a fost proiectat, se arată pe site-ul proiectului.

La ora 14:37 a fost tras primul puls laser de 10 PW, cea mai mare putere din lume a unui fascicul laser. Acțiunea se înscrie în seria testelor de anduranță pentru sistemul de transport al fasciculelor laser.

În cursul acestor teste au fost trase 33 de pulsuri cu o putere între 3 și 10 PW de-a lungul unei ore, ceea ce a demonstrat robustețea sistemului laser de la ELI-NP Măgurele.

A fost implicat întreg sistemul laser

În acest experiment a fost implicat întregul sistem laser de la ELI-NP: amplificatoare, compresor, sistem de transport laser, explică Academia Română într-un comunicat prin care felicită colectivul de cercetători de la Măgurele pentru performanța înregistrată.

Academia Română felicită întreaga echipă de cercetători implicați în acest proiect de mare anvergură științifică și susține continuarea dezvoltării lui pe platforma de la Măgurele, locul unde s-au obținut mai multe rezultate elocvente, care au culminat cu generarea celei mai mari puteri a unui laser și care a propulsat România în centrul atenției comunității științifice internaționale”, se arată în comunicatul Academiei Române.

Participanți prin teleconferință

La eveniment au participat, prin teleconferință, profesorul Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2018 și membru de onoare al Academiei Române, și o serie de oficialități din Guvernul României și cercetători din alte centre din lume.

În cadrul experimentului de la sediul IFIN-HH în proiectul Eli-Np, reprezentantul Thales, Francois Lureau, a demonstrat ca laserul a atins puterea de 10.8 PW LBTS (fascicol verde).

Este al doilea moment ca importanță de la punerea în funcțiune a laserilor, după ce în primăvară sistemul a atins pe parcurs această putere, explică edupedu.ro.

Bucurie pentru comunitatea științifică

Noul record atins de laserul de la Măgurele bucură comunitatea ştiinţifică. Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă 10 petawaţi: reprezintă a zecea parte din toată puterea Soarelui. Puterea a fost atinsă, acum se așteaptă experimentele.
Cercetătorii de la ELI-NP au testat tot echipamentul montat la Măgurele, iar laserul a ajuns la puterea de 10 petawați, pe toată lungimea echipamentului, ceea ce înseamnă că toată componentele laserului sunt funcționale.

Eforturi de peste 10 ani

În primăvară, testarea a fost făcută cu doar o parte din echipament. Mai departe, urmează faza de experiment folosind toată puterea laserului, a explicat pentru Edupedu.ro, Directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir.
Pentru noi, ca institut, este o încununare a unor eforturi de peste 10 ani.  Am construit şi linia de transport pentru fasciculele de 10 petawaţi şi cu această ocazie am tras şi pulsul de 10 petawaţi prin această linie de transport. Acum vorbim de faptul că am şi tras, am şi propagat, şi suntem în stare să distribuim în zonele de interacţie acest fascicul. Suntem, în momentul de faţă, nu numai prin putere, dar şi prin numărul de pulsuri pe care îl dăm, suntem unici. Nu am promis, dar am livrat peste aşteptări”, a declarat pentru Mediafax Daniel Ursescu, unul dintre cei mai vechi şi implicaţi oameni în proiectul ELI-NP, şef adjunct al departamentului laser.

”Părintele științific” al laserului de la Măgurele

Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, în ziua atingerii puterii maxime de întreg sistemul de laseri, a opinat că „România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”.
Gerard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018, supranumit „părintele științific al laserului de la Măgurele”, a participat prin transmisie video la momentul în care ELI-NP (centrul de cercetare de la Măgurele) a atins 10 PTW prin întreg sistemul de laseri, stabilind o premieră în cercetarea mondială.„Nu am ajuns cu ușurință în punctul acesta, am ajuns pas cu pas. Unda este stabilă, este impresionant, echipamentul este foarte exact. (…) Când am început acest proiect în urmă cu 10 ani, nu am crezut că va funcționa atât de bine. Felicitări, sunt extraordinar de mândru, a fost o mare plăcere pentru mine”, a declarat Gerard Mourou, într-o declarație publicată de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu în pagina sa de Facebook.
„A fost un moment de revelație pentru știință, pentru România și pentru Europa. Ne aflăm la vârful științei laserelor, asta înseamnă acest proiect, este foarte important”, a explicat laureatul premiului Nobel.

România, la vârful științei pe plan mondial

ELI-NP este un succes care plasează România la vârful științei pe plan mondial. „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest avantaj competitiv uriaș”, atrage atenția Funeriu, care a fost ministru al Educației și Cercetării atunci când a fost aprobat proiectul de Comisia Europeană.

Mourou este un apropiat al platformei de la Măgurele, pe care a vizitat-o în repetate rânduri și unde desfășoară experimente împreună cu echipa sa, amintește edupedu.ro.

Legătura cu laserul

Legătura dintre Gerard Mourou și Laserul de la Măgurele, a fost explicată în 2018 de Nicolae Zamfir:

„Împreună cu Gérard Mourou, în urma unor discuții de acum 10 ani, am stabilit ca în România să se construiască un centru în care să se unească cele două comunități: fizica laserilor cu fizica nucleară. Misiunea ELI-NP este să folosim mijloacele și tehnologiile fizicii nucleare în caracterizarea interacției laserului de mare putere cu materia. S-a construit pe această idee un întreg caz științific al centrului, care apoi a constituit argumentația prezentată la Comisia Europeană, pentru aprobarea centrului. Ideea de centru ELI-NP a venit în urma discuțiilor prilejuite de vizita lui Gerard Mourou la Măgurele. Deci este de fapt un fel de naș al proiectului.

Centrul de la Măgurele este exact aplicația descoperirii din 1985 a lui Gérard Mourou și a Donnei Strickland, numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Pe scurt, teoria lui Gérard Mourou spune că, pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia.

Al doilea lucru făcut împreună cu Mourou: am construit cazul științific. Adică am stabilit ce experimente se pot face, atât cercetare fundamentală, cât și aplicativă. Prin aceasta, am demonstrat utilitatea acestei metode în fața Comisiei Europene. 

Laserul de la Măgurele este exact aplicația pură a acestei idei a lui Mourou; teoria lui Mourou am ales-o în 2010-2011 ca fiind soluția pentru centrul de la Măgurele.“


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol