28 aprilie 2024, 21:30

Inovație pentru acasă: Dispozitiv portabil pentru depistarea cancerului de sân

Cancerul de sân este cel mai răspândit la nivel mondial, acesta făcându-se vinovat de aproximativ 1 din 6 decese cauzate de cancer în rândul femeilor.

Deși marea majoritate a cazurilor de cancer de sân apar la femei, există un procent de 0,5%- 1% dintre cazuri în care cancerul de sân se manifestă și la bărbați.

Boala are o rată de supraviețuire la 5 ani de până la 99% dacă este identificat atunci când cancerul nu s-a răspândit încă în afara sânului. Cu toate acestea, dacă este identificat mai târziu – după ce s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului, inclusiv în plămâni, ficat sau oase – rata de supraviețuire la 5 ani scade la 30%.

În prezent, metoda de imagistică cu raze X, mamografia, este cea mai folosită tehnică de depistare a bolii, scrie revista Science Advances.

Cercetătorii au conceput un dispozitiv portabil care poate fi folosit pentru a depista cancerul de sân în intimitatea casei. Testele inițiale arată că acesta poate detecta chisturi mici, similare ca dimensiune cu tumorile mamare în stadiu incipient.

În timp ce mamografiile sunt în general eficiente – detectând aproximativ 87% dintre cancere, acestea trebuie efectuate într-un centru de imagistică, ceea ce reduce accesibilitatea. Un astfel de dispozitiv portabil ar avea nenumărate avantaje, spun cei care l-au conceput, oameni de știință de la MIT, după cum se arată pe site-ul universității.

Sub forma unui plasture portabil cu ultrasunete, acesta, care se bazează pe aceeași tehnologie cu ultrasunete folosită în centrele de imagistică, poate fi plasat în sutien în șase poziții, permițând cercetarea în profunzime a țesutului mamar, până la 8 centimetri adâncime.

Aparatul poate detecta chisturi mici și de 3 mm și poate fi folosit de oricine acasă (fără pregătire prealabilă), între mamografii. Mai cu seamă pentru femeile cu risc mare de cancer la sân, un astfel de aparat ar fi extrem de util, spun cei care l-au conceput.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol