27 aprilie 2024, 3:44

Italia se delimitează de restul statelor UE. Menține restricții dure pentru cetățenii din afara Spațiului Schengen, deci și românii

După îndelungate dezbateri, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare privind ridicarea graduală a restricţiilor asupra călătoriilor non-esenţiale dinspre ţări terţe, fiind elaborată o listă de 14 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie, transmite Reuters.

Informația publicată de El Mundo

Cotidianul spaniol El Mundo susține însă că laboriosul acord de redeschidere a frontierelor UE începând de miercuri, 1 iulie, a avut nevoie de câteva săptămâni de negocieri pentru a fi încheiat și de numai câteva ore pentru a se fisura.

Țara care a provocat fisura este Italia, care a anunțat marți seara că menține măsurile restrictive severe pentru cetățenii din toate țările din afara Zonei Schengen, inclusiv pentru cei din state considerate sigure de către Uniunea Europeană.

Cum România nu se află încă în Spațiul Schengen, măsura ne vizează.

Roma rupe acordul

Decizia Romei rupe, de fapt, acordul încheiat de statele UE, care acceptă pentru prima oară din martie încoace deschiderea frontierelor externe către un grup restrâns de state, 14 la număr, precum Japonia, Canada sau Marocul, scrie El Mundo.

Italia indică în mod clar că nu sunt bineveniți pe teritoriul său cetățenii  din afara Zonei Schengen, mai scrie sursa citată.

Guvernul lui Giuseppe Conte a aprobat marți seara o ordonanță care impune o carantină obligatorie și o supraveghere a stării sănătății pentru toți pasagerii proveniți din afara Spațiului Schengen, inclusiv pentru cele 14 țări de pe lista aprobată de UE, scrie El Mundo.

Doar sub anumite condiții

În plus, aceștia nu pot intra în Italia decât pentru motive clare, cum ar fi studiile, munca, sănătatea sau cazurile de urgență absolută. În practică, Roma se distanțează de recomandările comunității europene, cu condiții draconice, care încearcă să păstreze frontierele blindate, comentează El Mundo.

”Situația la nivel mondial este încă foarte complexă. Trebuie să evităm să anulăm sacrificiile pe care italienii le-au făcut în ultimele luni”, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, într-un comunicat.

Care era lista aprobată de UE

Lista țărilor considerate sigure aprobată de Consiliul UE cuprinde Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

Potrivit site-ului consilium.europa.eu, restricţiile de călătorie ar trebui să fie ridicate pentru aceste 14 ţări terţe, lista urmând să fie reanalizată şi, dacă va fi cazul, actualizată la fiecare 15 zile.

În plus, China va fi inclusă pe lista respectivă dacă Beijingul va aplica un regim de reciprocitate în cazul călătorilor dinspre Uniunea Europeană.

În spiritul acestei recomandări a Consiliului, rezidenţii din Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican ar trebui să fie trataţi ca rezidenţi ai UE.

Criterii

Criteriile pentru determinarea ţărilor terţe pentru care actualele restricţii de călătorie trebuie să fie ridicate acoperă în particular situaţia epidemiologică şi măsurile de izolare, inclusiv distanţarea fizică, precum şi considerente de natură economică şi socială. Ele sunt aplicate în mod cumulativ.

Referitor la situaţia epidemiologică, ţările terţe listate trebuie să îndeplinească următoarele criterii, în special:

– numărul noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile şi raportat la 100.000 locuitori să fie apropiat sau inferior mediei Uniunii Europene;
– tendinţă stabilă sau descendentă a noilor cazuri în această perioadă în comparaţie cu precedentele 14 zile;
– răspunsul general al COVID-19 luând în calcul informaţiile disponibile, printre care aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacţilor, izolarea, tratamentul şi raportarea, precum şi fiabilitatea informaţiilor şi, dacă este necesar, scorul mediu total pentru Reglementările de Sănătate Internaţionale (IHR) – trebuie să se ţină cont, de asemenea, de informaţiile furnizate de delegaţiile UE cu privire la aceste aspecte;
– reciprocitatea ar trebui să fie luată în calcul periodic şi de la caz la caz.

Exceptări

Pentru ţările unde continuă să se aplice restricţii de călătorie, ar trebui să fie exceptate următoarele categorii:
– cetăţenii UE şi membrii familiilor lor;
– rezidenţii în UE cu viză de lungă durată şi membrii familiilor lor;
– călătorii cu funcţii esenţiale, aşa cum au fost listaţi în recomandare.

Ţările asociate Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia) fac de asemenea obiectul acestei recomandări a Consiliului UE.

Această recomandare a Consiliului UE nu este un instrument cu obligativitate juridică. Autorităţile statelor membre UE rămân responsabile pentru implementarea conţinutului recomandării. Ele pot, în deplină transparenţă, să ridice doar progresiv restricţiile de călătorie către ţările listate.

Un stat membru nu ar trebui să decidă ridicarea restricţiilor de călătorie pentru ţări terţe nelistate înainte ca acest lucru să fie decis într-o manieră coordonată.

În Italia, o mare parte a populației este în favoarea întăririi controalelor la frontiere în plină pandemie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicității în această săptămână de Centrul de Studii al Consiliului European Pentru Relații Externe (ECFR).

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE