27 aprilie 2024, 1:48

Legătura dintre somn şi vaccin. Dormiţi bine înainte de vaccinare!

Da, da, probabil o să spuneţi că este o bazaconie şi că presa nu ştie ce să mai inventeze. Ei, bine, nu. O specialistă în terapia somnului de la Universitatea Autonomă Metropolitană (UAM) din Mexic vine cu informaţii la care evident că nu ne-am fi gândit, că doar nu suntem specialişti.

A dormi suficient, cel puţin cu două zile înainte de vaccinarea anti-COVID-19, poate ajuta la un răspuns mai bun al imunizării, a declarat Guadalupe Teran, într-un interviu acordat joi agenţiei EFE, preluată de agerpres.ro.

„Există studii care demonstrează că atunci când se doarme bine, cel puţin în cele două zile de dinaintea vaccinării antigripale, sau în acest caz anti-COVID-19, organismul poate genera mai mulţi anticorpi”, a explicat această specialistă în terapia somnului.

Lipsa somnului creşte probabilitatea de a dezvolta afecţiuni cronice

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Somnului, care se marchează în data de 19 martie, Guadalupe Terán a explicat că oamenii trebuie să doarmă cel puţin între 7 şi 9 ore, pentru a se putea considera că somnul este suficient.

Ea a precizat în acest sens că a dormi suficient poate ajuta şi la prevenirea unor boli cronice. „Altminteri cresc probabilităţile de a dezvolta afecţiuni precum hipertensiune, diabet, infarct şi obezitate, printre alte boli cardiovasculare şi metabolice”, a adăugat experta.

Somnul ajută la întărirea sistemului imunitar

Potrivit ei, somnul serveşte la întărirea sistemului imunitar, astfel încât a dormi suficient poate ajuta la evitarea infecţiei COVID-19, şi ca antioxidant pentru a întârzia procesul de îmbătrânire.

Stresul şi starea de nelinişte generate de perioada de izolare obligatorie au dus la schimbarea obiceiurilor de viaţă ale populaţiei, la o scădere a calităţii somnului şi la instalarea insomniilor. Potrivit studiilor, cazurile de insomnie au crescut cu 40 % în această perioadă.

Avem nevoie de un program riguros de odihnă

Guadalupe Terán a precizat că nevoie de un program riguros de odihnă, cu ore de culcare înainte de miezul nopţii şi deşteptarea de dimineaţă, pentru care trebuie să se renunţe seara la consumul de cafea, tutun şi băuturi alcoolice.

„Somnul este modul nostru de a ne reface organismul, de a ne echilibra sistemul, de a ne reface după o boală, de a ne dezintoxica organismul şi de a ne creşte speranţa de viaţă”, a concluzionat ea.

Deşi campania de vaccinare este în toi în România, încă sunt lucruri pe care cei care se programează la vaccinare nu le știu și ar dori să le afle din surse sigure. Ministerul Sănătății a postat în pagina sa de Facebook o serie de indicații pentru pregătirea vaccinării și pentru perioada post-vaccinare.

Ce trebuie să fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?

– Puteți să mâncați și să beți apă înainte să vă vaccinați.
– Se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să beți 1-3 unități de alcool, este bine să nu amânați și să mergeți să vă vaccinați conform programării.
– Dormiți bine în noaptea dinaintea vaccinării. Un somn odihnitor și liniștit ajută sistemul imunitar (iată să sfatul figura şi pe lista prezentată de Ministerul Sănătăţii din România!)
Nu este recomandat să luați paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului.
– Pacienții care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli preexistente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare.

Ce trebuie să fac după vaccinare?

– Puteți să mâncați și să beți apă după ce v-ați vaccinat.
Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.
– În cazul în care vă doare brațul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicați un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciții cu brațul ajută la ameliorarea durerii.
– Dacă aveți stare febrilă, beți multe lichide.
– Puteți lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariție a unei stări febrile și / sau dureri de cap.
– Contactați doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.

Pot să mă întorc la lucru după ce m-am vaccinat?

– Da, după vaccinare vă puteți întoarce la lucru atâta timp cât vă simțiți bine. Dacă vă doare tare brațul în care vi s-a făcut injecția, puteți întâmpina dificultăți în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simțiți foarte obosit, este recomandat să evitați să conduceți. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului.
Sursa foto: Claudia Mañas – Unsplash 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol