20 mai 2024, 7:01

Mamiferele pot respira prin anus. Vrea cineva un supozitor cu oxigen?

Lăsați deoparte tot ce știați de savanții britanici, pentru că vine o vreme când cei japonezi par a avea mai multă inspirație. De exemplu, acum vin cu un studiu care spune că mamiferele pot respira prin anus.

O echipă de oameni de știință din Japonia a arătat într-un studiu că este posibil ca mamiferele să absoarbă oxigenul prin … anusul lor.

Intrigați de modul în care unele animale respiră prin intestin în caz de urgență, cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University au dovedit că același lucru este posibil, evident, în condiții experimentale, la șoareci, șobolani și porci, scrie NYTimes.

Potrivit lucrărilor lor, publicate în revista Med, acest lucru s-ar putea aplica și oamenilor aflați într-o stare de suferință respiratorie, de exemplu în lipsa ventilatoarelor. Așa cum a fost cazul în timpul pandemiei Covid-19 sau când aceste mașini nu se dovedesc a fi potrivite pentru un pacient.

Mamiferele pot respira prin anus. Explicație

Respirația implică de obicei inhalarea oxigenului. Și, evident, expirarea dioxidului de carbon prin plămâni sau branhii. Dar speciile au dezvoltat alte mecanisme. Unii pești sau păianjeni își pot folosi posteriorul pentru a obține oxigen. Pntru a supraviețui în situații de urgență.

Un fenomen desemnat prin acronimul englez EVA, care poate fi tradus ca “respirație enterică prin anus”.

„Rectul are o plasă de vase de sânge fine chiar sub suprafața peretelui său. Ceea ce înseamnă că medicamentele livrate prin anus sunt ușor absorbite în fluxul sanguin”, spune autorul principal Ryo Okabe.

Pe acest principiu se bazează supozitoarele, scrie Japan Times. Prin urmare, echipa de oameni de știință s-a întrebat dacă oxigenul poate fi administrat în același mod.

Experimente

Pentru a demonstra acest lucru, au decis să efectueze experimente pe șoareci, porci și șobolani lipsiți de oxigen. Au fost testate două metode: livrarea oxigenului sub formă de gaz sau prin efectuarea unei clisme bogate în oxigen.

Ideea provocatoare care s-ar putea aplica la oameni

Oamenii de știință din primul caz au pregătit pereții rectului prin frecare, pentru a provoca inflamații și a crește fluxul sanguin, ceea ce îmbunătățește eficiența livrării de oxigen.

Cu toate acestea, întrucât un astfel de tratament nu ar fi acceptat la om, aceștia au folosit și un lichid îmbogățit cu oxigen, perfluorodecalina. Despre care se știe că este inofensiv.

Ca rezultat, oxigenul livrat prin ambele metode a crescut oxigenarea, a normalizat comportamentul animalelor și le-a extins durata de viață.

Cercetătorii au spus că acea cantitate mică de lichid absorbită împreună cu oxigenul nu a provocat efecte dăunătoare. Și nu a perturbat bacteriile intestinale, indicând faptul că metoda este sigură.

Ce facem cu oamenii?

În cele din urmă, ei speră să demonstreze eficiența metodei la oameni.

Pacienții aflați în dificultate respiratorie ar putea avea necesitățile de oxigen furnizate prin această metodă în timp ce boala lor este tratată”, a spus unul dintre coautori, Takanori Takebe.

Într-un comentariu care însoțește studiul, Caleb Kelly de la Școala de Medicină a Universității Yale a subliniat că tehnica ar trebui luată în serios. „Este o idee provocatoare și cei care o descoperă pentru prima dată vor fi surprinși”, a recunoscut el.

Dar, având în vedere rolul clinic pe care îl poate juca și datele prezentate (prin acest studiu), ASV apare ca o terapie promițătoare care merită interesul comunității științifice și medicale, Scie Hotnews.

Citește și:

Un român a realizat un test de sânge pentru diagnosticarea depresiei


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol