19 aprilie 2024, 4:47

Microplastic, descoperit în carnea și laptele animalelor crescute la fermă

O nouă premieră a fost realizată de oamenii de știință.

Aceștia au descoperit contaminarea cărnii de vită și de porc cu microplastic, care a fost descoperit și în sângele animalelor crescute în ferme.

Instituția Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) din Olanda a anunțat descoperirea particulelor de plastic în trei sferturi dintre produsele din carne și lapte testate și în toate probele de sânge studiate.

Microplasticele au fost găsite și în toate produsele furajere testate, ceea ce ar putea indica o cale importantă de contaminare. Furajele erau împachetate în ambalaje de plastic, o potențială sursă de contaminare, notează digi24.ro.

După ce s-a descoperit existența microplasticului în sângele uman au folosit aceleași metode pentru a testa produsele animale. Descoperirea particulelor în sânge arată că acestea se pot deplasa în interiorul corpului și se pot depune în organe.

Oamenii de știință au testat 12 probe de sânge de vacă și de porc și au găsit microplastic, inclusiv polietilenă și polistiren. Microplasticele se găsesc în animalele de fermă, în carne și lactate. Laptele testat a fost obținut din cutii de la supermarket, cisterne de lapte și prin mulgere manuală. 18 dintre cele 25 de probe erau contaminate cu microplastic.

„Nu se cunoaște dacă există vreun risc toxicologic la aceste descoperiri”, se menționează în raport.

Termenul „microplastice” a apărut pentru prima dată în urmă cu doar 18 ani, dar acum pare să fie efectiv peste tot.

În fiecare an, în medie aproximativ 74.000 de particule de plastic intră în corpul fiecărei persoane, având consecințe încă necunoscute asupra sănătății.

Cel mai consistent studiu de acest gen, realizat de o echipă formată din membrii de la Universitatea din Hull și Facultatea de Medicină Hull York, a găsit 39 de particule de microplastice (fiecare cu dimensiunea de cel puțin trei micrometri) în 11 dintre cele 13 mostre de țesut pulmonar de la persoane vii.

Aceste niveluri sunt semnificativ mai mari decât cele obținute în toate testele anterioare de laborator.

sursa foto: agrointel.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol