30 mai 2024, 18:22

Mit sau realitate: E bine să bei un pahar de alcool înainte de culcare?

De multe ori, persoanele care se luptă cu insomniile cred că un pahar de alcool le ajută să adoarmă mai repede.

Însă, o echipă de cercetători americani, specialiști în domeniul somnului, a descoperit că, în loc să îmbunătățească somnul, consumul de băuturi alcoolice înainte de culcare poate cauza o reducere a somnului REM.

Astfel, persoanele care beau înainte de culcare prezintă adesea simptome de insomnie și se simt excesiv de somnoroase în ziua următoare.

De asemenea, s-a observat ca aportul de alcool perturba relaxarea cardiovasculară apărută în mod normal pe parcursul nopţii şi că determină hiperexcitabilitate, cu menţinerea unei frecvenţe cardiace crescute nocturn, scrie MSN.

Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii în domeniul somnului de la Laboratorul de Cercetare a Somnului de la Bradley Hospital, Universitatea Brown şi Providence VA Medical Center din SUA, au descoperit că, în loc să îmbunătăţească somnul, consumul unei băuturi alcoolice înainte de culcare poate scurta etapa de somn REM (cu mişcarea rapidă a ochilor).

Rezultatele studiului au fost prezentate în publicaţia de specialitate „Sleep”. Cercetările anterioare au descoperit că somnul REM durează aproximativ 20% din timpul normal de somn.

Deşi oamenii de ştiinţă nu sunt siguri care este rolul acestei faze, aceştia au descoperit că persoanele care sunt lipsite de această fază suferă de probleme emoţionale sau dificultăţi de memorie.

Studiul a implicat 30 de voluntari care au petrecut trei zile de două ori la rând într-un laborator de studiu al somnului, iar creierul lor a fost monitorizat de dispozitive în timpul somnului.

În prima etapă a studiului, participanții au consumat înainte de culcare doar un amestec de băuturi nealcoolice folosite pentru cocktail-uri, iar în a doua etapă, în băutură, a fost adăugat alcool.

Cercetătorii au descoperit că administrarea unei băuturi a crescut somnul profund în toate cele trei nopţi şi a scurtat faza de vis.

De asemenea, s-a constatat că toţi participanţii la experiment au adormit mai repede, după ce au consumat alcool înainte de culcare, dar calitatea somnului lor s-a înrăutăţit, din cauza scurtării fazelor REM.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol