Una dintre supraviețuitoarele experimentelor pe care doctorul german Mengele le-a făcut asupra gemenilor a murit, Eva Mozes Kor, a murit joi în timpul unei vizite la Craiova. Anunțul a fost lansat chiar de reprezentanții muzeului pe care l-a fondat, CANDLES Holocaust Museum and Education Center.
„Suntem profund îndureraţi să anunţăm trecerea în eternitate a Evei Kor, supravieţuitoare a Holocaustului, avocat al iertării şi fondator al Muzeului Holocaustului şi Centrului Educaţional CANDLES. Eva a murit liniştită astăzi, 4 iulie, la ora 7,10 ora locală a Cracoviei, în timpul excursiei anuale CANDLES în Polonia. În cei 85 de ani pe care i-a trăit, Eva Kor a marcat vieţile a sute de mii de oameni, prin mesajul ei de a depăşi tragedia, de a găsi iertarea şi vindecarea”, se arată pe pagina muzeului înfiinţat în 1984 de Eva Mozes Kor, în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz, potrivit Agerpres.ro.
O poveste de viață demnă de film
Gemenele Eva și Miriam s-au născut în anul 1934, fiind și singura familie de evrei din localitatea Porţ, judeţul Sălaj. Acestea au fost deportate împreună cu întreaga familie, părinții și celelalte două surori, la la Auschwitz în anul 1944. Familia Mozes a fost exterminată în lagărul de concentrare german, excepție făcând Eva şi Miriam, care au fost lăsate în viaţă pentru a fi cobai pentru experimentele îngrozitoare pe care doctorul Mengle le-a realizat pe alte 1.500 de perechi de gemeni.
Timp de un an, fetele au suportat chinuri inimaginabile, însă, au fost salvate de la moarte de către trupele armatei ruse în ianuarie 1945. Miriam s-a stins din viață în anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, cauză a experimentelor făcute de doctorul Mengele, iar Eva a întemeiat o familie cu Michael Kor, și el supraviețuitor al Holocaustului, în anul 1960. Aceștia s-au mutat în SUA și au devenit cetățeni americani.
Faptul că a reușit să își găsească pacea nu a împiedicat-o pe Eva să uite amintirile dureroase din copilărie, așa că a revenit în Sălaj în octombrie 2018. Cu acest prilej a remeorat, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Şimleu Silvaniei. Astfel, aceasta a ținut în faţa a peste 100 de elevi şi profesori din localitate, o prelegere în care a povestit experiențele terifiante pe care le-a trăit în lagărul de concentrare, împărtășind și cea mai importantă lecție pe care aceasta a învățat-o pe parcursul anilor: iertarea.
„Iertaţi-vă duşmanul. Asta vă va elibera. I-am iertat pe toţi cei care m-au rănit: Hitler, Mengele şi toţi ceilalţi. Nu pentru că ei meritau acest lucru, ci pentru că eu meritam acest lucru. Şi sunt convinsă că fiecare om de pe planeta aceasta are dreptul uman şi legal de a fi fericit şi vindecat de orice durere. Iertarea nu este pentru cei care au comis rău, ci este pentru cei care au avut de suferit”, i-a îndemnat atunci, pe cei prezenţi, supravieţuitoarea Holocaustului, potrivit Agerpres.ro.
Sursă Foto: eu.indystar.com
Comentariile sunt oprite pentru acest articol