19 aprilie 2024, 19:19

Persoanele care iau cina târziu au un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2

Persoanele care consumă alimente cu puțin timp înainte de culcare, când nivelurile de melatonină sunt ridicate, au un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2 (DZ2), mai ales dacă sunt purtătorii unei variante a genei MTNR1B (melatonin receptor-1b), care codifică receptorul pentru melatonină.

Datele provin dintr-un studiu randomizat, realizat de Centrul pentru Medicină Genomică din cadrul Massachusetts General Hospital, Boston și Universitatea Murcia din Spania, scrie Raportul de Gardă. Rezultatele sunt publicate în Diabetes Care.

Rezultatele studiului au implicații clinice dar și de sănătate publică importante. Peste 50% din europeni sunt purtători ai acestei variante genetice care crește riscul de DZ2.

Testarea genetică pentru identificarea purtătorilor alelei de risc ar putea permite abordările preventive personalizate și intervenții țintite asupra comportamentelor.

Autorii recomandă evitarea consumului de alimente cu cel puțin două ore și jumătate înainte de culcare.

Aceste date sunt importante pentru strategiile de prevenție a diabetului zaharat de tip 2, mai ales pentru categoriile vulnerabile.

  • Populațiile vestice care consumă cea mai mare cantitate de energie seara (40% din aportul zilnic)
  • Persoanele care lucrează în ture de noapte (care reprezintă 15-20% din populația activă)
  • Persoanele din anumite țări mediteraneene care au obiceiul de a mânca foarte târziu (cum este populația spaniolă, reprezentativă pentru acest studiu)
  • Persoanele care suferă de sindromul de alimentație nocturnă (Night-Eating-Syndrome), care afectează până la 5% din populație
  • Persoanele care folosesc suplimente cu melatonină.Melatonina este un neurohormon eliberat în timpul nopții care controlează ritmul circadian (valorile melatoniei cresc cu două ore înainte de culcare). De asemenea, melatonina joacă un rol important în controlul metabolismului glucidic.Scopul noului studiu a fost evaluarea rolului polimorfismelor receptorului MTNR1B în controlul glicemic, într-o populație vulnerabilă, la care în mod regulat consumul de alimente coincide cu valori ridicate ale melatoninei.Sunt necesare suplimentare pentru a se evalua dacă persoanele care consumă cina mai devreme obțin un control glicemic mai bun pe termen lung și astfel poate scădea riscul de DZ de tip 2, mai ales la purtătorii alelei de risc. De asemenea, studiul nu a inclus persoane cu diabet zaharat, astfel încât sunt necesare cercetări ulterioare pentru înțelegerea interacțiunii dintre obiceiurile alimentare, variația genetică și mecanismele în care e implicată melatonina.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol