27 aprilie 2024, 4:20

Poziția în timpul somnului contează! Iată cum o alegi

Poziția în care dormi este doar o piesă a puzzle-ului care este igiena somnului, dar experții spun că poate fi cheia. Poziția greșită de somn ar putea exacerba o afecțiune medicală, iar cea corectă ar putea atenua simptomele și crește confortul. Uneori, mai că îți vine să te inspiri de la pisici, maestrele în materie de somn și relaxare! Iată avantajele și dezavantajele diferitelor poziții de somn și cum să o alegeți pe cea mai potrivită.


Pe spate

Pentru persoanele în general sănătoase, dormitul pe spate (decubit dorsal) poate ajuta la alinierea coloanei vertebrale și la prevenirea sau ameliorarea durerilor de spate și gât, deoarece oferă mai mult sprijin. Este important, totuși, să vă asigurați că aveți o saltea de calitate și o pernă adecvată. Mulți oameni care dorm pe spate pot dezvolta dureri de gât, deoarece folosesc o pernă prea groasă.

Poziția aceasta nu este pentru toată lumea, cum ar fi persoanele care au apnee obstructivă sau care sforăie. Sforăitul, care este adesea asociat cu apneea în somn, apare de obicei atunci când căile respiratorii ale unei persoane sunt obstrucționate.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite să doarmă pe spate, mai ales în ultimul trimestru. În acest stadiu, uterul este suficient de mare pentru a pune presiune pe vena cavă inferioară, care este unul dintre vasele de sânge majore care returnează fluxul de sânge către inimă. Apneea în somn și tulburările de respirație pot fi, de asemenea, mai frecvente în rândul femeilor însărcinate.


Pe o parte

Somnul lateral este adesea poziția recomandată pentru persoanele care nu pot dormi pe spate din cauza unei stări de sănătate sau a unei sarcini. În funcție de partea pe care dormi, poziția ar putea ajuta la reducerea simptomelor de durere, arsuri la stomac și reflux, precum și la creșterea confortului pentru persoanele cu insuficiență cardiacă. Dacă aveți dureri de umăr sau șold, evitați să dormiți pe partea care vă deranjează. Pentru durerile cronice de spate sau de gât, dormitul pe o parte ar putea fi benefic, deoarece poate elimina presiunea de pe zonele dureroase.

Dormitul pe partea stângă și cu partea superioară a corpului ușor ridicată este poziția ideală pentru persoanele cu arsuri la stomac sau reflux. În această poziție, cea mai mare parte a stomacului se află sub esofag. Poziția poate fi, de asemenea, mai bună pentru femeile însărcinate, deoarece poate reduce presiunea de pe vasul de sânge critic care alimentează inima.

Dormitul pe partea dreaptă, totuși, ar putea fi mai confortabil pentru persoanele cu inimă mărită.

Înălțimea pernei este un factor important în asigurarea unui somn lateral confortabil. Dacă dormi pe o parte fără pernă sau folosești una prea subțire, asta ar putea face ca gâtul și capul să fie îndoite pe o parte și extinse pe cealaltă. O pernă între genunchi ar putea ajuta, de asemenea, la disconfort sau osteoartrită – care poate fi exacerbată dacă dormi cu picioarele îndoite.


Pe burtă

Persoanele care sforăie sau au apnee pot avea somn mai ușor dacă dorm pe burtă, deoarece poziția poate ajuta la menținerea căilor respiratorii mai deschise. Dezavantajul este că tinde să creeze multă presiune asupra diverșilor mușchi și articulații, deoarece persoanele care dorm pe față au de obicei capul întors într-o parte și brațele în poziții neobișnuite sau prinse sub trunchiul corpului.

Cei care dorm pe stomac ar trebui să evite utilizarea pernelor foarte groase, astfel încât acestea să nu pună un stres suplimentar asupra coloanei cervicale, a umerilor și a spatelui.


Pozițiile de somn sunt individuale și ar trebui să o alegi pe cea care funcționează pentru tine. Un somn bun înseamnă mai mult decât să dormi suficiente ore. Dacă-ți dai seama că poziția ta de somn nu este ideală, reține că poate dura ceva timp până te obișnuiești cu un alt mod de a dormi. Este important să rețineți că vă mișcați în mod natural în somn, deci pernele amplasate strategic și dispozitivele menite să vă ajute să rămâneți într-o anumită poziție pot fi utile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol