România a început extracția gazelor din Marea Neagră. În satul Vadu, unde a fost construită stația de tratare, sistemul național a preluat primii metri cubi. Premierul Nicolae Ciucă a indicat că România îşi va asigura astfel 90% din consumul de gaze din producţie internă.
3 milioane de metri cubi de gaze se extrag zilnic din Marea Neagră, prin proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia.
Cinci sonde asigură producția: una submarină, la zăcământul Doina, și un ansamblu de 4 sonde la zăcământul Ana.
În următoarele luni, până la finalul anului, specialiștii susțin că se va extrage jumătate de miliard de metri cubi de gaze.
Pentru fiecare an, producția estimată este de un miliard de metri cubi, potrivit stiri.tvr.ro.
Autoritățile au început pregătirea rezervelor de gaze pentru iarnă, așa cum este stabilit şi prin angajamentele cu Uniunea Europeană.
Specialiștii spun că este nevoie de o creștere a ritmului de înmagazinare pentru a putea atinge cantităţile propuse.
Acum, gazele extrase din Marea Neagră prin proiectul Midia acoperă 10% din cererea din România.
Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) nu are asigurare de război pentru zăcămintele de gaze Ana şi Doina, care au intrat recent în producţie, însă proiectul merge mai departe, a afirmat, marţi, Mark Beacom, CEO al companiei.
„În zona economică a României nu este război, dar există un impact. Am avut mine detectate în apropierea platformei, nave de război în jur, avioane care ne survolează platforma şi vedem ce se întâmplă. Insula Şerpilor nu este departe, de asemenea am văzut platformele din Crimeea cum sunt bombardate şi totul este atât de aproape. Dar vom finaliza acest proiect”, a afirmat Beacom, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă proiectul are asigurare pentru acest lucru, el a răspuns negativ.
România este unul dintre cei mai vechi producători de țiței și gaze naturale din lume. Istoria exploatărilor se întinde la peste un secol distanță, dar astăzi, după perioade de exploatare intensivă a zăcămintelor, producția de pe uscat este în declin. Sub apele tulburi ale Mării Negre, însă, natura a creat rezervoare capabile să găzduiască resurse și rezerve importante de gaze naturale.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol