27 aprilie 2024, 2:00

Primul oraș din România care va fi independent energetic

Pentru a scăpa de costurile neaşteptat de mari cu energia, multe oraşe caută soluţii verzi pentru a putea ţine sub control cheltuielile. Alternativa prietenosă cu mediul ajută administraţiile locale să aibă şi cheltuieli mai mici în toate instituţiile pe care le finanţează. Destul de repede apar şi alte beneficii: cei care au sisteme solare reuşesc, la rândul lor, să devină promotori şi să furnizeze energie în reţea.

Ocna Mureș, din județul Alba, este primul oraș din România care va fi independent energetic. Și asta pentru că își va asigura integral energia electrică necesară iluminatului stradal, clădirii primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale, relatează stiri.tvr.ro.

Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic. Acesta cuprinde 1.500 de panouri și 5 invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați.

Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

Şi în Braşov, municipalitatea şi-a propus să folosească energie verde produsă de un parc fotovoltaic. Au fost făcute teste, iar acum primăria a depus un proiect de finanțare, prin care mai multe unităţi de învăţământ vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice.

Reşiţa este un alt oraş care speră să scape de facturile uriaşe şi se orientează către producţia de energie verde. Și aici, municipalitatea are în plan amenajarea unui parc fotovoltaic.

Guvernul a adoptat în urmă cu câteva zile ordonanța de urgență pentru utilizarea energiei din surse regenerabile.

Cererea de panouri fotovoltaice a crescut de 4 ori în România, în sectoarele rezidențial și comercial, în 2022.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol