27 aprilie 2024, 5:53

Republica Moldova a rămas fără Guvern! Prim-ministra Natalia Gavrilița a demisionat, după un an și jumătate de mandat

Republica Moldova a rămas fără Executiv. La 10 februarie, într-o conferință de presă, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, a anunțat demisia in corpore a Cabinetului de miniștri pe care-l conduce.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că își dă demisia, după un an și jumătate de mandat, explicând  că R. Moldova intră într-o nouă fază în care prioritatea este securitatea. Demisia șefei guvernului atrage demisia întregului cabinet de miniștri.

Prim-ministra a menționat că în cele 18 luni de mandat a guvernat într-o criză continuă. Totuși, potrivit ei, „în ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate înalt de UE. Dacă Guvernul ar fi avut aceeași susținere acasă ca și în UE, am fi reușit să avansăm cu reformele mai repede”​, a spus Gavrilița într-o declarație în fața presei, la guvern.

Șefa Guvernului a mai precizat că a avut onoarea și va „rămâne în slujba poporului meu, alături de echipa care va câștigat încrederea. Plec de la conducerea Guvernului cu inima împăcată”, a mai declarat Gavrilița.

Cum a fost învestit Guvernul Gavrilița

Ziua de 6 august 2021 a intrat în istorie drept data când noul Guvern Gavrilița a obținut drepturi depline, parcurgând toate cele trei proceduri legale în aceeași zi – obținerea votului de încredere în Parlament, depunerea jurământului și semnarea decretului prezidențial, amintește agora.md.

Astfel, la 6 august, s-a desfășurat ședința extraordinară a Parlamentului cu ordinea de zi în care era inclusă acordarea votului de încredere Guvernului Gavriliță, dar și aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea numărului de ministere.

De la tribuna plenului, Natalia Gavrilița și-a prezentat echipa și programul de guvernare. Atunci printre priorități se numărau gestionarea pandemiei COVID-19, demararea reformei justiției și pachetului anti-corupție, creșterea veniturilor populației și ale cetățenilor din categoria social-vulnerabilă și inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021.

În urma votului, echipa Gavrilița obține votul de încredere a 61 de deputați ai fracțiunii PAS. Totodată a fost votat proiectul de hotărâre prin care a fost modificat numărul de ministere de la nouă la 13.

La scurt timp a fost demarată și ceremonia de depunere a jurământului. Noul Guvern urma să fie compus din 13 șefi la ministere, patru vicepreședinți ai Executivului, prem-ministra Natalia Gavrilița și guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah.
Demisia intervine tocmai într-un moment în care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut cunoscut, în timpul turneului său european, un plan rusesc de distrugere a Republicii Moldova. De cealaltă parte, Rusia acuză Occidentul că vrea să transforme Republica Moldova într-o ”nouă Ucraină”.

Președintele Ucrainei a făcut acest anunț, joi, la Bruxelles, într-o discuție purtată cu liderii Uniunii Europene, scrie Daily Star.

Potrivit liderului de la Kiev, spionii ucraineni au interceptat documente care arătau „când și cum” va avea loc distrugerea Republicii Moldova.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre presupusa schemă rusească prin care urma să fie „spartă democrația” acestei țări.

„Am informat-o că am interceptat planul de distrugere a Moldovei de către serviciile secrete ruse”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat că documentele interceptate de spioni au scos la iveală planuri care „ar sparge democrația Moldovei și ar stabili controlul asupra acestei țări”.

Acesta a mai spus că planul de control al Republicii Moldova este similar cu cel folosit de Vladimir Putin în perioada premergătoare invaziei din Ucraina.

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău confirmă ,,activitățile subversive cu scopul subminării statului, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”. Aceștia susțin că au fost informați despre ele de colegii lor din Ucraina, dar le-au și identificat în urma activităților operaționale.

,,Urmare a declarațiilor Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni. În același timp, menționăm că SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere. În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate”, au informat reprezentanții SIS.

Reprezentanții SIS evită să ofere amănunte, invocând faptul că există riscul ca acțiunile operațiunile să fie puse în pericol, scrie adevarul.ro.

,,În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de pereclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, au conchis cei de la SIS.

Reacția Maiei Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu Președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune.

„Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, a transmis președinta Republicii Moldova.

Ce spun rușii

Recent, șeful diplomației ruse a lansat amenințări la adresa Chișinăului. În cadrul unui interviu acordat recent lui Dmitri Kiseliov, catalogat de presa internaţională drept propagandist, întrebat care din statele din apropierea Rusiei ar putea să urmeze calea Ucrainei, ministrul rus de Externe a arătat spre Republica Moldova. Ba mai mult, Serghei Lavrov spus că președinta, Maia Sandu, vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.

„Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a spus reprezentantul Kremlinului.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău au negat acuzațiile, adăugând că fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.

Maia Sandu, reacție după demisia Guvernului Gavrilița

„Am luat act de demisia doamnei prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment. Mulțumim mult, Natalia! Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”.

UPDATE

Maia Sandu îl desemnează pe consilierul prezidențial Dorin Recean să formeze un nou guvern, după demisia Nataliei Gavriliță: “Noul guvern trebuie să se asigure că rămânem în rândul statelor libere”.

Maia Sandu a susținut o declarație de presă, la câteva ore după ce Natalia Gavriliță și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru, motivând că nu a avut susținere politică. Astfel, președintele Moldovei l-a nominalizat pe Dorin Recean, care până acum a fost consilier prezidențial, să formeze un nou guvern.

Principalele declarații ale Maiei Sandu:

  • Este o perioadă grea pentru toată lumea. Trebuie să ne dezvoltăm, nu doar să rezistăm. Economia și securitatea țării au nevoie de o nouă viață. Noul guvern trebuie să crească securitatea Moldovei, iar țara trebuie să rămână în rândul statelor libere. Guvernul trebuie să răspundă îngrijorărilor și trebuie să întărească relațiile Moldovei cu prietenii noștri.
  • Războiul și ororile lui sunt încă în casa vecinilor noștri. Îngrijorile cetățenilor sunt încă mari. În această perioadă, trecem printr-o criză energetică majoră. Pentru a susține cetățenii și economia, statul a venit cu comepnsații. Pentru a putea ajuta oamenii și mai departe, noul guvern va trebui să-și concentreze eforturile pentru dezvoltarea economică.
  • Nu trebuie doar să facem față creșterii prețurilor, ci și să avem mai multe locuri de muncă și salarii mai mari. Noul guvern va trebuie să continue și să accelereze curățarea justiției. Oricâte blocaje ar încerca să pună grupările de hoți, am promis să facem dreptate în țara noastră.
  • Sistemul putred va continua să pună piedici. Acestea sunt așteptările oamenilor, dar și prioritățile pe care cred că trebuie să le urmeze noul guvern.
  • În urma discuțiilor am semnat decretul prin care l-am desemnat pe Dorin Grecean candidat la funcția de premier.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol