27 aprilie 2024, 0:58

Secvențierea ADN-ului rezolvă misterul celui mai vechi animal hibrid

Bioinginerii din Epoca Bronzului au creat cel mai timpuriu animal hibrid, o creatură maiestuoasă asemănătoare unui cal, cunoscută sub numele de kunga, care avea o mamă măgăriță și un tată măgar sălbatic sirian. Animalul a trăit acum 4.500 de ani, potrivit unei noi cercetări bazate pe secvențierea ADN-ului din scheletul animalului.

Descrierile și imaginile din desenele și textele mesopotamiene prezintă un animal puternic, care a tras care de război în luptă și vehicule regale în parade. Adevărata sa identitate nu era însă cunoscută de către arheologi.

Scheletele intacte ale creaturilor au fost îngropate alături de oameni de rang înalt în complexul funerar Umm el-Marra din nordul Siriei, sugerând că animalele ocupau o poziție cu totul specială. Analiza dinților de kunga a arătat că aceștia erau bine hrăniți.

 

Cu toate acestea, oasele de cai, măgari și catâri sunt foarte asemănătoare și greu de distins, ceea ce face imposibilă identificarea definitivă a animalului doar prin examinarea scheletelor. Analiza ADN-ului a dezvăluit cea mai timpurie dovadă a reproducerii de animale hibride, cu părinți din două specii diferite. Probabil că a fost creat în mod intenționat, antrenat și apoi folosit de elitele vremii.

Animal de război

Înainte de apariția calului, găsirea unui animal dispus să intre în luptă era o provocare. În timp ce vitele și măgarii ar putea trage care, ei nu pot alerga. Nu existau cai domestici la acea vreme. Sumerienii, care doreau să facă război pentru că erau cu adevărat orașe-stat foarte puternice, a trebuit să găsească o altă soluție.

Primul kunga a apărut în mod natural. Animalul era mai robust și mai ușor de dresat. Pentru prima dată în istoria omenirii, s-a realizat bioinginerirea unui animal.

Dar nu a fost ușor, deoarece se credea că măgarul sălbatic sirian este agresiv și se mișca extrem de repede. Un studiu anterior al ADN-ului mitocondrial, care a dezvăluit linia feminină, a descoperit că animalul kunga este un hibrid. Cercetătorii au secvențiat și comparat genomul unui kunga vechi de 4.500 de ani, îngropat la Umm el-Marra din Siria, un măgar sălbatic sirian de 11.000 de ani găsit la Gobekli Tepe (Turcia actuală) și doi dintre ultimii măgari sălbatici sirieni, care au dispărut la începutul secolului al XX-lea.

Foto: Thierry Grange/IJM/CNRS-Université de Paris, John Hopkins University, Eva-Maria Geigl / IJM / CNRS-Université de Paris (via CNN)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol