27 aprilie 2024, 7:28

Studiu: Corticosteroizii reduc sensibil riscul de deces la pacienții cu forme severe de Covid-19

Administrarea de corticosteroizi reduce riscul de deces cu 20% la pacienții cu forme severe de COVID-19, indiferent de medicamentul folosit, arată un nou studiu care a analizat date din șapte studii clinice internaționale.

Șapte studii clinice

Noul studiu, prezentat în publicația Journal of the American Medical Association, a evaluat studii clinice în care au fost folosite mai multe medicamentele corticosteroide, între care hidrocortizon, dexametazonă și metilprednisolon (toate fiind corticosteroizi din categoria glucocorticoizilor).

Rezultate

Rezultatele studiului arată că folosirea acestor medicamente în secțiile de terapie intensivă reduce semnificativ rata de deces la pacienții cu forme grave de COVID-19.

“Înseamnă că 68% dintre acești pacienți supraviețuiesc după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu o rată de supraviețuire de circa 60% în cazul pacienților care nu primesc corticosteroizi”, afirmă autorii studiului, citați de Reuters.

Mai exact, calculele autorilor studiului arată că, la fiecare 1.000 de pacienți cu forme grave de COVID-19, administrarea de corticosteroizi salavează viața a 87 de pacienți.

OMS reconsideră recomandările de tratament

După publicarea studiului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat recomandările de tratament pentru pacienții cu forme grave de COVID-19.

Totuși, experții avertizează că nu este vorba despre un tratament care vindecă boala, ci doar de unul care reduce mortalitatea cu câteva procente – un ajutor important, dar care nu trebuie să reducă strategiile de prevenire a infecției cu noul coronavirus.

Ce sunt corticosteroizii

Corticosteroizii sunt medicamente sintetice cu o structură similară hormonilor produși în mod natural de către glandele suprarenale, fiind de două tipuri: glucocorticoizi – aldosteron – și mineralocorticoizi.

Aceste medicamente sunt utilizate de obicei pentru a compensa producția hormonală deficitară de către organism sau pot fi administrate în bolile în care răspunsul imun este exagerat.

Noul studiu aduce noi date la rezultatele unor cercetări anterioare care au arătat că administrarea de dexametazonă reduce semnificativ mortalitatea la pacienții cu forme grave de COVID-19.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol