3 mai 2024, 6:43

Studiu: Creierul și sistemul imunitar sunt într-un dialog activ

Sistemul nervos și cel imunitar sunt la fel de importante pentru supraviețuirea organismului.

În mod tradițional, se credea că acestea sunt independente unul de celălalt, iar interacțiunile dintre ele erau asociate în principal cu manifestarea bolilor creierului.

Cu toate acestea, dovezi științifice tot mai consistente și chiar propriile noastre experiențe sugerează că există un dialog activ între aceste două sisteme, scrie publicația Toest din Bulgaria.

Studiile factorilor de stres fiziologic umani care conduc la o predispoziție pentru infecții severe – bacteriene, alergice, autoimune și la cancer – sau la o recuperare dificilă după acestea, implică modificări ale mecanismelor imunitare de apărare.

De exemplu, moartea unui membru apropiat din familie a fost considerată un moment extrem de stresant în viață, asociat cu depresia și cu un risc crescut de morbiditate și mortalitate.

Axa creier – imunitate

Sistemul imunitar este o protecție mai sofisticată a corpului contra bolilor. Este ceea ce te apără împotriva răcelii și este ceea ce oprește celulele canceroase să se răspândească prin tot corpul.

De la răceală și până la cancer, sănătatea imunitara este esențială pentru reușitele în viață. Luând în considerare numărul tot mai mare de boli cronice autoimune, sănătatea imunitară trebuie să fie o prioritate.

Pentru o bună sănătate imunitară ai nevoie de o bună sănătate a creierului. Acesta are un rol important în sănătatea imunitară și nu mulți vorbesc despre această importantă conexiune între acestea două.

În loc să ascundă simptomele, medicina funcțională caută să descifreze mecanismele de la bază care generează problemele de sănătate, așa cum ar fi un sistem imunitar slăbit.

Pentru a înțelege legătură dintre creier și un sistem imunitar puternic, trebuie analizate două cai majore prin care creierul controleaza sistemul imunitar.

Axa creier – imunitate este o conexiune importantă pentru o stare de sănătate optimă. În multe cazuri au apărut disfuncții imunitare și boli autoimunitare ca urmare a unui accident de mașină.

Dar de ce? Un studiu din Revista de neuroimunologie a descoperit că, cerebelul joacă un rol substanțial în modularea celulelor imunitare .

În același fel, un studiu din Revista de medicină nucleară, arată, prin cartografierea creierului, cum cerebelul joacă un rol important în încercarea de a dezvolta o funcție imună la pacienții de cancer!

Pe lângă cerebel, neocortexul cerebral al creierului s-a descoperit a fi un alt factor esențial pe axa creier – imunitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol