24 iulie 2024, 0:47

Tu câtă cafea bei zilnic? Știi care sunt repercusiunile consumului excesiv?

Bună dimineața la cafeluță! Cantitatea recomandată de cafea pe zi poate varia de la o persoană la alta în funcție de factori precum toleranța individuală la cofeină, starea de sănătate, obiceiurile personale și sensibilitatea la cofeină.

Cu toate acestea, se consideră că o cantitate moderată de cafea poate fi consumată în mod sigur de majoritatea oamenilor fără efecte negative semnificative asupra sănătății.

Câte cești de cafea putem bea într-o zi, fără a avea probleme de sănătate?

Potrivit Alba24, până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi pare să fie o cantitate sigură pentru majoritatea adulților sănătoși.

Acesta este aproximativ cantitatea de cofeină din patru cești de cafea filtru, zece doze de cola sau două băuturi „energy shot”.

Conținutul real de cofeină în băuturi variază semnificativ, în special în cazul băuturilor energizante.

Ce înseamnă consumul moderat

Majoritatea ghidurilor de sănătate sugerează așadar un consum moderat de cafea, ceea ce echivalează, în general, cu 3-4 cești (aproximativ 300-400 miligrame de cofeină) pe zi.

Acest nivel de consum poate oferi beneficiile potențiale ale cofeinei fără a crește riscul de efecte negative asupra sănătății.

 Toleranța individuală

Toleranța la cofeină variază de la o persoană la alta. Unii oameni pot tolera mai multă cofeină, în timp ce alții pot avea o sensibilitate crescută și pot avea efecte negative la doze mai mici.

Este important să vă ascultați propriul corp și să vă adaptați consumul de cafea în funcție de reacțiile personale.

Evitați excesul

Consumul excesiv de cofeină poate duce la efecte secundare nedorite, cum ar fi anxietatea, insomniea, tahicardia, tulburările digestive și altele.

De asemenea, poate avea un impact negativ asupra tensiunii arteriale și a somnului.

Dacă observați că cofeina vă afectează în mod negativ, este important să reduceți consumul sau să renunțați la cafea.

Simptome precum nervozitatea, palpitațiile, insomnia sau probleme digestive pot fi semne că trebuie să ajustați cantitatea consumată.

Factori individuali de sănătate

Dacă aveți anumite condiții de sănătate precum probleme de inimă, anxietate sau insomnie, este posibil să trebuiască să discutați cu un medic sau specialist în nutriție pentru a determina cantitatea sigură de cafea pentru dvs.

Este important să rețineți că cofeina se găsește și în alte surse, cum ar fi ceaiul, cola și băuturile energizante, astfel încât consumul total de cofeină din toate sursele trebuie luat în considerare.

În concluzie, consumul moderat de cafea este, de obicei, sigur pentru majoritatea oamenilor, dar cantitatea ideală poate varia în funcție de indivizi.

Ascultarea propriului corp și monitorizarea reacțiilor personale este cheia pentru determinarea cantității potrivite de cafea pentru fiecare dintre voi.

25 de cești de cafea într-o singură zi?

Consumul a 25 de căni de cafea pe zi nu ar afecta sănătatea cardiovasculară, a reieşit dintr-un studiu al cercetătorilor britanici. Aceştia subliniază însă că această concluzie surprinzătoare nu trebuie să fie înţeleasă ca o recomandare a consumului excesiv de cafea în timpul zilei.

Cafeaua nu face rău inimii, au stabilit, aşadar, în urma unui studiu publicat recent, cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra, Marea Britanie. Potrivit autorilor acestui studiu, consumul a până la 25 de căni de cafea pe zi nu ar afecta sănătatea cardiovasculară, spune British Press Association.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au efectuat un studiu de teren pe 8.412 de persoane. Cercetătorii i-au împărțit în trei grupuri: cei care nu beau cafea în fiecare zi; cei care consumă între una și trei căni pe zi; și dependenții, care nu petrec o zi fără cel puțin trei căni. În cadrul grupului, s-a constatat că cei mai mari consumatori ajungeau chiar uneori chiar la 25 de căni pe zi.

Oamenii de știință au descoperit că cei care consumă asemenea cantități de cafea reduceau riscul de a suferi de ateroscleroză, „principala boală a arterelor noastre”, conform Federației Franceze de Cardiologie, în comparaţie cu cei care nu beau cafea în fiecare zi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol