3 mai 2024, 14:24

Tu știi până la ce temperatură rezistă corpul tău?

Oceanele lumii au atins luna trecută o temperatură maximă istorică, depășind recordul anterior din 2016, potrivit observatorului climatic al Uniunii Europene.

Oamenii de știință au identificat un maximum pentru amestecul de căldură și umiditate la care poate supraviețui corpul uman.

Chiar și o persoană tânără și sănătoasă va muri după ce suportă șase ore de căldură de 35 de grade Celsius (95 Fahrenheit), atunci când este combinată cu o umiditate de 100%, dar noile cercetări arată că acest prag ar putea fi semnificativ mai mic.

În acest moment, transpirația – principalul instrument al organismului pentru a reduce temperatura de bază – nu se mai evaporă de pe piele, ceea ce duce în cele din urmă la insolație, la insuficiență de organele și la deces, scrie France24.

Această limită critică, care apare la 35 de grade de la ceea ce se numește „temperatura bulbului umed” (combină temperatura uscată a aerului cu umiditatea), a fost depășită doar de o duzină de ori, mai ales în Asia de Sud și în Golful Persic, a declarat de la laboratorul Jet Propulsion al NASA.

Niciunul dintre aceste cazuri nu a durat mai mult de două ore, ceea ce înseamnă că nu au existat niciodată „evenimente de mortalitate în masă” legate de această limită a supraviețuirii umane, a precizat Raymond, care a condus un studiu important pe această temă.

Însă nu este necesar ca temperatura extremă să se apropie de acest nivel pentru a ucide oameni, iar fiecare persoană are un prag diferit de rezistență la căldură, în funcție de vârstă, sănătate și alți factori sociali și economici, spun experții.

De exemplu, se estimează că peste 61.000 de persoane au murit din cauza caniculei din vara trecută în Europa, unde rareori există suficientă umiditate pentru a crea temperaturi de bulb umed periculoase.

Dar, pe măsură ce temperaturile globale cresc – luna trecută a fost confirmată cea mai caldă zi din istoria înregistrată – oamenii de știință avertizează că fenomenele periculoase de bulb umed vor deveni, de asemenea, mai frecvente.

Frecvența unor astfel de evenimente s-a dublat cel puțin în ultimii 40 de ani, a declarat Raymond, calificând această creștere drept un pericol serios al schimbărilor climatice cauzate de om.

Cercetările au estimat că temperaturile de bulb umed vor „depăși în mod regulat” 35C în mai multe puncte din întreaga lume în următoarele decenii, dacă lumea se încălzește cu 2,5C grade peste nivelurile preindustriale.

„Foarte, foarte periculos”

Deși în prezent se calculează în mare parte cu ajutorul citirilor de căldură și umiditate, temperatura bulbului umed era măsurată inițial prin punerea unei cârpe umede peste un termometru și expunerea acestuia la aer.

Acest lucru a permis măsurarea rapidității cu care apa se evapora de pe pânză, reprezentând transpirația de pe piele.

Limita teoretică a supraviețuirii umane la 35C temperatura bulbului umed reprezintă 35C de căldură uscată, precum și o umiditate de 100% – sau 46C la 50% umiditate.

Pentru a testa această limită, cercetătorii de la Universitatea de Stat Pennsylvania, din Statele Unite, au măsurat temperaturile centrale ale unor persoane tinere și sănătoase în interiorul unei camere termice.

Persoanele care trebuie să lucreze afară în condiții de căldură extremă sunt mai expuse riscului.

Aceștia au descoperit că participanții au atins „limita critică a mediului” – atunci când organismul lor nu a mai putut opri creșterea continuă a temperaturii centrale – la o temperatură a bulbului umed de 30,6C, cu mult sub cea teoretizată anterior de 35C.

Echipa a estimat că ar fi fost nevoie de cinci până la șapte ore înainte ca în astfel de condiții să se ajungă la „temperaturi centrale foarte, foarte periculoase”, a declarat Daniel Vecellio, care a lucrat la cercetare.

Cei mai vulnerabili

Joy Monteiro, un cercetător din India care a publicat luna trecută un studiu în revista Nature în care a analizat temperaturile de bulb umed din Asia de Sud, a declarat că cele mai multe valuri de căldură mortale din regiune se află cu mult sub pragul de 35C.

Orice astfel de limite ale rezistenței umane sunt „extrem de diferite pentru diferiți oameni”, a declarat el.

„Nu trăim într-un vid – mai ales copiii”, a declarat Ayesha Kadir, pediatru în Marea Britanie și consilier pe probleme de sănătate la Save the Children.

Copiii mici sunt mai puțin capabili să-și regleze temperatura corpului, ceea ce îi expune la un risc mai mare, a spus ea.

Persoanele în vârstă, care au mai puține glande sudoripare, sunt cele mai vulnerabile.

Aproape 90% dintre decesele cauzate de căldură în Europa vara trecută au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Persoanele care trebuie să lucreze afară la temperaturi ridicate sunt, de asemenea, mai expuse riscului.

Faptul că oamenii își pot sau nu își pot răcori ocazional corpul – de exemplu, în spații cu aer condiționat – este, de asemenea, un factor important.

Cercetătorii subliniază că persoanele care nu au acces la toalete beau adesea mai puțină apă, ceea ce duce la deshidratare.

„La fel ca o mulțime de efecte ale schimbărilor climatice, cei care vor suferi cel mai mult sunt cei care sunt cel mai puțin capabili să se izoleze de aceste extreme”, a spus Raymond.

Cercetările sale au arătat că fenomenele meteorologice El Niño au dus la creșterea temperaturilor de bulb umedîn trecut.

Se așteaptă ca primul fenomen El Niño din ultimii patru ani să atingă punctul maxim spre sfârșitul acestui an.

Temperaturile bulbului umed sunt, de asemenea, strâns legate de temperaturile de la suprafața oceanului, spun cercetătorii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol