27 aprilie 2024, 3:59

Vaccinul AstraZeneca. Germania și Marea Britanie au opinii diferite

Deși a fost omologat oficial, iar acum după toate probabilitățile va fi autorizat, vaccinul de la AstraZeneca pare că nu ar putea să fie bun pentru toată lumea. Sau poate că da! Germania și Marea Britanie nu pică de acord asupra acestui punct.

Vaccinul contra Covid-19 al AstraZeneca ar trebui făcut doar la persoane cu vârste între 18 și 64 de ani, afirmă comitetul german pentru vaccinare într-o versiune preliminară a recomadării sale de administrare a produsului. Infomația vine cu numai o zi înainte ca agenția pentru medicamente a UE să decidă în privinta vaccinului AstraZeneca.

La acest moment există date insuficiente pentru a putea evalua eficacitatea vaccinului de la 65 de ani în sus”, se spune în rezoluția preliminară făcută publică de ministerul german al sănătății.

Vaccinul AstraZeneca, spre deosebire de cele cu ARN mesager, ar trebui oferite doar oamenilor cu vârste între 18 și 64 de ani”, potrivit documentului.

UK. Vaccinul oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice

Cu toate acestea, compania farma a negat luni că vaccinul său nu este foarte eficient la persoanele peste 65 de ani, după ce presa germană a scris că unii oficiali se tem că produsul ar putea să nu fie aprobat în UE pentru vîrstnici.

Vaccinul anti-Covid-19 produs de compania AstraZeneca oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei”, a declarat joi Public Health England, după ce Comisia germană de vaccinare a recomandat ca acest vaccin să fie administrat numai persoanelor sub 65 de ani.

În Marea Britanie au fost vaccinate până în prezent peste 7,1 milioane de persoane cel puţin cu prima doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer/BioNtech, cele două vaccinuri anti-Covid-19 autorizate în această ţară.

Atât AstraZeneca cât şi Pfizer/BioNtech sunt vaccinuri sigure şi oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva Covid-19, mai ales împotriva formelor severe de boală”, a declarat directorul pentru Imunizare din cadrul Public Health England (PHE), Mary Ramsay.

Conform unei evaluări provizorii publicate în decembrie în revista The Lancet după un studiu clinic la care au participat 11.636 de persoane, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost cuprinsă între 60% şi 90%, în timp ce compania producătoare indică o eficacitate de circa 70%.

Însă majoritatea persoanelor care au participat la testul clinic aveau vârste de până în 55 de ani, numai 8% aparţinând categoriei de vârstă 56-69 de ani.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol