27 aprilie 2024, 7:02

Veszprém – prima Capitală Europeană a Culturii din 2023 care își deschide oficial porțile

Veszprém este prima Capitală Europeană a Culturii din 2023 care și-a deschis oficial porțile. Orașul deține și titlul de Capitală a muzicii.

Evenimentele s-au desfășurat în mai multe puncte importante din oraș. A fost proiectat un film de 50 de minute despre istoria orașului, care include povestea faimoasei Ghizela, soția primului rege maghiar care a trăit în Veszprém, dar și viețile oamenilor importanți născuți aici, inventatori și artiști.

Au fost deschise și foarte animate toate magazinele, cafenelele și barurile. Veszprém nu este doar Capitala Europeană a Culturii în 2023, deține și titlul de Capitală a muzicii, decernat de UNESCO, așa că muzica este cap de afiș, relatează Radio România Actualități.

Celelalte două Capitale Europene ale Culturii, orașul Elefsina din Grecia și Timișoara vor marca deschiderea oficială a programelor lor culturale în februarie.

Veszprém este un oraș din vestul Ungariei, situat în județul Veszprém, la o distanță de cca. 15 km de Lacul Balaton. Acesta are o istorie bogată, care datează din Evul Mediu, fiind cunoscut pentru arhitectura sa medievală bine conservată și pentru peisajele pitorești. Veszprém este cunoscut și ca „Orașul Reginelor”, deoarece aici a locuit Gisela de Bavaria, prima regină consoartă a Ungariei din secolul XI, scrie tion.ro.

Veszprém reprezintă o destinație turistică populară, unul dintre cele mai cunoscute obiective fiind Castelul Veszprém. Acesta datează de peste o mie de ani și impresionează prin arhitectura sa gotică. De asemenea, vizitatorii pot explora orașul vechi, unde pot vedea clădiri medievale și străzi pietruite. Veszprém găzduiește, de asemenea, multe muzee, cum ar fi Muzeul Județean Veszprém și Muzeul Balaton. Pasionații de drumeții și plimbări au în la dispoziție geoparcul Bakony-Balaton.

Titlul de Capitală Culturală Europeană a fost inițiat în urmă cu mai bine de 30 de ani de către Melina Mercouri, o actriță, cântăreață și ministru al Culturii de origine greacă. Titlul este acordat de Direcția Generală pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură a Uniunii Europene, cu scopul de a evidenția bogăția culturală a statelor membre, de a crește sentimentul de apartenență în rândul cetățenilor europeni și de a promova astfel o mai bună înțelegere.

Cele trei se alătură celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din întreaga Uniunea Europeană, cât și din afară acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deținerea acestui titlu prin evenimente, expoziții și spectacole.

Proiectul localității câștigătoare din Ungaria a costă 175 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât cel din Timișoara. O treime din bani au fost investiți însă în infrastructură.

Veszprem a concurat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană cu două orașe importante din Ungaria- Debrecen și Gyor. Pentru a câștigă competiția, peste 100 de localități din zona Veszprem s-au unit și au luptat împreună, potrivit stiri.tvr.ro.

Sursa foto: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

CITIȚI ȘI:

Timișoara va găzdui cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani în România


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol