11 mai 2024, 6:01

Vreți să beți o bere extrem de rară? Încercați Grimbergen. Nu s-a mai produs de 200 de ani

Călugării de la Abaţia Grimbergen din Belgia au început să producă din nou bere, pentru prima dată în mai bine de două secole, folosind o instalaţie care produce o ediţie specială a berii de masă care poartă numele abaţiei.

Există o întreagă poveste legată de această abație, scrie Reuters.

Abaţia, a cărei emblemă este o pasăre phoenix cu motto-ul latin ”Ardet nec consumitur” (”Ars, dar nu distrus”), a ars de două ori din temelii şi a fost jefuită de trupele franceze în 1798, punând capăt unei tradiţii de fabricare a berii care datează din secolul al XII-lea.

Preotul Karel Stautemas, care este pe cale de a finaliza studii despre prepararea berii, a spus că fabricarea berii a fost o a ”doua viaţă” pentru abaţiile belgiene, iar comunitatea celor 15 canoane norbertine a fost entuziasmată de reluarea activităţii.

”Principala activitate era religia, însă prepararea berii era o necesitate întrucât în perioada aceea din timpul Evului Mediu apa nu era potabilă şi era şi o modalitate de plată”, povestește el.

Abaţia, fondată în 1128, a început să aibă legături cu producătorii comerciali de bere din 1958, când firma locală Maes i-a plătit pe călugări ca să folosească numele Grimbergen şi emblema phoenixului pentru ”berea de abaţie” pe care o fabricau aici. Carlsberg din Germania deţine acum drepturile globale.

Noua staţie de producţie doreşte să combine o tradiţie de 900 de ani a fabricării berii, descrisă în cărţile din biblioteca abaţiei, cu noi tehnici şi inovaţii. Pentru a celebra deschiderea, abaţia lansează trei noi sortimente de bere Grimbergen.

Foto: Lennen Descamps


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol