Un studiu recent a demonstrat că doar într-un singur an, 38.000 de persoane din lume au murit din cauza emisiilor ce provin de la motoarele diesel. Acestea dăunează în exces din cauza oxizilor de azot, care se regăsesc în funinginile pe care automobilele pe motorină le elimină prin eșapament.
Cercetătorii americani de la publicația Nature susțin că pe lângă emisiile de CO2 care afectează direct natura și condiția umană sunt eliminate si alte noxe mortale. Aceștia explică că pe țevile de eșapament ale dispozitivelor de transport – mașini, vapoare și trenuri – care merg cu carburant diesel se elimină oxidul de azot – acea funingine neagră – și care este extrem de dăunătoare.
Medicii au dovedit pericolul pe care aceste noxe îl prezintă
Funinginea neagră este inhalată involuntar și se depune in interiorul plămânilor, unde produce cancer pulmonar sau afecțiuni respiratorii grave. Studiul realizat de Nature a luat în calcul 11 piețe auto de pe tot mapamondul, Europa fiind regiunea cu cele mai multe decese – 11.500 de oameni. Aceasta este urmată de China cu 10.700 de morți, iar la capătul listei se situează Statele Unite ale Americii, cu numai 1.100 de cazuri.
Astfel, mașinile diesel, ce sunt catalogate drept economice si performante, au un efect negativ asupra sănătății noastre. Producătorii au început să realizeze motorizări de capacități mai mici pe benzină, supra-alimentate cu turbo pentru a obține un consum și o performanță similare cu cele realizate de motorul diesel. Unele regiuni deja interzic accesul mașinilor pe motorină în zonele centrale aglomerate, semn ca oamenii au început să conștientizeze efectele nocive ale acestui tip de motorizare.
2 comentarii